Većina nastavnika srednjih škola u Sarajevu za online nastavu

Većina nastavnika srednjih sarajevskih škola izjasnila se za online nastavu i ne podržavaju povratak u školske klupe.


Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja KS anketirao je svoje članove. Od 1.000 anketiranih, njih 849 (89,40 posto) izjasnilo se za online nastavu, a njih 114 (11,40 posto) izjasnilo se za nastavu u školama.

Za tradicionalni model nastave najviše nastavnika je bila u Trećoj gimnaziji, Srednjoj ugostiteljsko-turističkoj školu i Srednjoškolskom centru Hadžići, prenosi Face.ba.

Od 34 škole u 14 nije bilo niti jednog nastavnika koji se izjasnio za povratak u školske klupe, dok je u ostalima većinom bilo između jedno i troje nastavnika.

Podsjetimo, Vlada Kantona Sarajevo donijela je odluku u petak o povratku učenika u školske klupe po kombinovanom modelu.

Vijeće roditelja KS kritikovalo ih je jer je odluka donesena posljednji radni dan sedmice u poslijepodnevnom terminu, a primjenjuje se od ponedjeljka. Također, postavili su pitanje na osnovu kojih parametara je donesna takva odluka.

Sindikat osnovnog obrazovanja i odgoja KS zatražio je ukidanje ovakvog zaključka jer, istakli su, incidenca je i dalje previsoka. Zatražili su da se obrazovni proces nastavi u online formatu.