Protestna šetnja u BiH: Roditelji žele da im se djeca vrate u školske klupe

Učesnici protesta poručili su danas da online škola nije rješenje, te istakli da sva djeca nemaju jednake uslove za nju.


Roditelji koji se protive nastavku online nastave organizirali su danas protestnu vožnju sa zahtjevom da se njihova djeca vrate u školske klupe.

Oni su se okupili danas “naoružani” balonima i transparentima te od tržnog centra Bingo u ovom gradu krenuli u protestnu vožnju gradom do Vitkovića, uz zvuke sirena.

Ogorčeni su jer Krizni štab i Vlada BPK-a Goražde ignorišu njihove zahtjeve da se otvore škole. Traže od vlasti da se pripremi plan i poduzmu koraci i za narednu školsku godinu koju bi učenici proveli u učionicama, a ne na online nastavi.

 – BPK Goražde i Zeničko-dobojski kanton su jedina dva kantona koja su isključivo na online nastavi od ponedjeljka. U većini kantona i tokom trećeg vala nije došlo do prelaska na isključivo online nastavu, u tri velika kantona (TK, SBK, USK) i u Kantonima u Hercegovini (HNK, ZHK, Kanton 10) a i tamo gdje je došlo učenici razredne nastave su se već vratili u školu (RS, Brčko). U svim gradovima u našem okruženju djeca od 1-5 razreda osnovne škole na nastavi su od 5. aprila, a svi ostali od 12. aprila. Nadali smo se da će Vlada BPK Goražde napraviti iskorak i pridružiti se ostalih 10 vlada u BiH koje su donijele odluku da se djeca vrate u školske klupe, ali to nisu učinili iz nama nepoznatih razloga, kaže Delila Klovo-Kajić iz Neformalne grupe građana koja stoji iza protesta.

Ona podsjeća da je kantonalna vlada na vrhuncu trećeg vala u Goraždu 22. marta zatvorila jedino škole, iako je preko 2.000 zaraženih potvrđeno PCR testovima, te da je bio i veliki broj onih koji su se smatrali pozitivnim.

 – Također nam je poznato da je u jednoj velikoj goraždanskoj firmi rađeno testiranje radnika na antitijela i da je 70 posto radnika imalo razvijena antitijela. Epidemiolozi i matematičati znaju šta to znači. Broj zaraženih u zadnjih 10 dana u Prači je nula, u Ustikolini sedam. Osnovna škola u Prači ima 56 učenika, a osnovna škola u Ustikolini 122, učenici nemaju sadržaja mimo škole, pitamo se koje je opravdanje Vlade da su ta djeca u malim sredinama sa skoro nula posto zaraženih i dalje na online nastavi ako im je škola jedino mjesto gdje mogu ići? Dnevni broj zaraženih u Goraždu u zadnjih 10 dana je između 5 i 10 dnevno. Kada je bio taj broj djeca su regularno išla u školu, a išla su u školu i na vrhuncu drugog vala kada je broj zaraženih bio i po 30 dnevno, podsjeća Klovo-Kajić.

Protivnicima protesta poručuje da ne postoji niti jedan argument da su škole krivac i leglo zaraze u Goraždu.

 – Niti jedan podatak o broju bolesne školske djece i broju bolesnih prosvjetnih radnika i koji je to udio u ukupnom broju učenika i osoblja. Mi te roditelje pitamo gdje su njihova djeca? Jesu li zatvorena u kući ili se igraju sa našom djecom po rođendanima i parkovima? Pitamo se kako može da su ulice, parkovi i igrališta ispred zgrada puna djece koja se druže bez ikakvih mjera, a škola ne može? Kako sve može da radi osim škola?, pitaju ogorčeni roditelji.

Učesnici protesta poručili su danas da online škola nije rješenje, te istakli da sva djeca nemaju jednake uslove za nju.

 – To je samo kratkoročno rješenje i ne može zamijeniti nastavu u učionicama. Učenici su već sada zakinuti za dobar dio gradiva i mi se moramo zapitati kuda ovo vodi? Da li će se na svaki eventualni porast broja zaraženih ponovo zatvoriti škole i time slati poruka da su djeca glavni krivci za porast broja zaraženih i da je zatvaranje škola glavna mjera borbe protiv pandemije, kada svi znamo da nije do djece i do škola? Ako širom otvorite oči vidjet ćete da sve drugo radi osim škola. Pozivamo Vladu da dokaže da su škole i djeca kliconoše i leglo zaraze, u protivnom neka našu djecu odmah vrate u učionice, poručili su učenici protesta.

Vlada BPK Goražde u petak je produžila postojeće mjere na još sedam dana, a to uključuje i online nastavu, dok je istovremeno zadužila Ministarstvo obrazovanja da u koordinaciji sa Zavodom za javno zdravstvo dostavi mišljenje o prestanku modela online nastave u školama piše gorazdeportal.com