Važne životne lekcije koje učitelji mogu učiti od svojih učenika

Zadržati duh djeteta u sebi ne polazi rukom baš svima, a ponekad su upravo djeca ta koja dijele vrlo važne lekcije.


Mogu li učitelji naučiti nešto korisno i zanimljivo od svojih učenika? Da. I još jednom, naravno, da da!

1. Radovati se sitnicama

Prvi snijeg, šljokice, kapljice na prozoru, cvjetna grana jorgovana, tačan odgovor na tabli – sve to stavlja osmijeh na lice učenika i čini ih zadovoljnima.

Upravo ta vrsta zadovoljstva nedostaje u svakodnevnom životu odrasle osobe. Ako gledamo na svijet iz tog ugla, tada posmatranje pahuljica, čak i na času matematike, nije gubljenje vremena, jer ste se posvetili također vrlo važnoj lekciji – diviti se prvom snijegu.

2. Biti dobar i velikodušan

Dječje srce posebno snažno reaguje na nepravdu ili tugu. Prvačići su se skloni odreći obroka za kako bi nahranili psa lutalicu. Učenici petog razreda zatražit će od nastavnika biologije da pomogne ptiću koji je ispao iz gnijezda.

Čak i ako se ovakvi detalji ne uklapaju u nastavni plan, čine vas boljima i humanijima, te su mnogo učinkovitiji od bilo kojeg predavanja o etici i moralu.

3. Pratiti i razumjeti trendove

Koji je najnoviji film izašao, ko je izvođač najnovijeg hita? Prateći trendove, bolje ćete razumjeti način života i interese mlađe generacije.

4. Razviti iznimno strpljenje

Deset puta objasniti decimale ili proces pretvaranja alkana u alkene nije zaobišlo nijednog učitelja. Možete se ljutiti, vikati, koriti učenike ili se pomiriti s činjenicom da neke stvari morate ponoviti deset i više puta kako bi vas razumio svaki učenik.

5. Kreativno razmišljati

Ponekad vam se čini da je učenička kreativnost neograničena. Odgovarati pred tablom, a da niste pročitali ni slova? Lako. Osmisliti novi način za prepisivanje na testu? Nema problema.

Naravno, takve trikove treba ispraviti. No i odrasli bi trebali imati na umu da, osim direktnog puta, postoji i na desetine zaobilaznih, piše skolskiportal.hr.

6. Sprijateljiti se s tehnologijom

Otvoriti profil na internetskoj stranici, pronaći i preuzeti e-knjigu, promijeniti veličinu fonta na mobitelu, instalirati antivirusni program – svaki će se učenik sa svim tim uspješno nositi. Ako ne znate funkcije na novom telefonu ili ste se izgubili na internetu, potražite pomoć svojih učenika. To nije sramota. Učenik će se poučavajući naučiti strpljenju i tako ćete ostvariti dvostruku korist.

7. Stvarati velike planove

Kupiti Mercedes, postati šef, raditi na Azurnoj obali, izumiti vremensku mašinu, postati poznati pjevač – djeca se ne boje sanjati.

Ali većina odraslih izgubila je mladenački entuzijazam i vjeru u vlastitu snagu. Kod njih više ne funkcioniše princip „želim znači – mogu”, a uz ovakav stav moguće je pomicati planine.