Vaše dijete je počelo gristi druge? Evo šta je potrebno uraditi

Pročitajte kako treba reagovati kada dijete krene gristi.


Foto: Envato
Foto: Envato

Kad su u pitanju djeca ugriz se ne razlikuje od udaranja, prenosi Motherly. To je fizički način na koji oni mogu izraziti svoje emocije kad, a to je često, nemaju riječi za to. No, kako bi ti kao roditelj trebala reagirati?

Suočavanje s grickanjem može biti malo škakljiva tema. Ne želiš pridavati previše pozornosti na to ponašanje, što može, naravno, potaknuti dijete na nastavak grickanja. Također ga ne možeš ni zanemariti jer ono može povrijediti ljude.

U nastavku teksta pročitaj sedam načina na koje Montessori učitelji reagiraju kada dijete krene gristi.

Usmjeri svoju pažnju na dijete koje je ugriženo

 – Kad tvoje dijete ugrize drugo dijete, nemoj svom djetetu davati puno pažnje. Umjesto toga, uvijek provjeri dijete koje je ugrizeno ili ozlijeđeno. Ako je to dijete koje poznaješ, zagrli ga, ponudi neko piće ili slasticu, operi ugriz vodom. Ako ne poznaješ dijete koje je ugrizeno, pitaj ga kako se osjeća i s njegovim roditeljima provjeri možeš li učiniti nešto da mu pomogneš, navodi Christina Clemer, Montessori učiteljica iz Texasa.

Na putu doma, dok se vozite u autu, svojem mališanu objasni kako gristi druge nije u redu i da ono ozljeđuje ljude.

Pažljivo nadgledaj svoje dijete

Uvijek je bolje, kako za tvoje dijete tako i za njegove prijatelje, spriječiti pokušaj ugriza ako je to moguće. Koliko god to bilo teško, to vjerovatno znači da ćeš morati češće paziti na njega, a posebno ga nadgledati u većem društvu.

Ako tvoje dijete ipak ugrize nekoga, uprkos tome što si bila blizu njega i nadgledala ga, mirno ga udalji od društva. Možda ti se ovo čini kao oštra mjera, ali odlaskom s mjesta događaja, djetetu šalješ poruku da navedeno ponašanje nije dozvoljeno i neće se moći nastaviti igrati s prijateljima, ako opet to napravi.

Obrati pažnju na vrijeme ugriza

 – Je li tvoje dijete umorno? Da li grize kad je gladno? Posmatraj kada se navedeno ponašanje događa, tako da možeš raditi na njegovom sprečavanju. Pokušaj pamtiti situacije ili vrijeme u koje mu dođe da nekoga ugrize. Nakon nekog vremena vrlo vjerovatno vidjet ćeš ponavljajući uzorak, kaže Clemer.

Ponudi mu nešto što smije ugristi

Ponekad mališani grizu jer još ne mogu preraditi ili verbalizirati svoje emocije, no ponekad jednostavno grizu zbog fizičkog osjećaja. Ako misliš da je to možda slučaj, ponudi svom djetetu nešto sigurno i prikladno da ugrize kao na primjer prsten za zube i recite nešto poput:

 – Vidim da želiš nešto ugristi. Ne smiješ gristi ljude, to nije u redu, ali ovo smiješ.

Dešifruj djetetove osjećaje

Ako primijetiš da tvoje dijete grize kad je ljuto ili frustrirano ili uznemireno, pomozi mu da se suoči sa svojim osjećajima. Mogla bi mu objasniti zašto se osjeća ljuto: “bio si frustriran jer ti je Luka uzeo igračku” te navesti kako to nije razlog za gristi druge ljude. Kada dijete čuje da ti razumiješ kako se ono osjeća, to bi moglo pomoći u njegovu smirivanju i zaboravljanju na griženje, piše Miss7mama.24sata.hr.

Mirno izjasni svoja očekivanja

Jako je primamljivo održati dugu i glasnu lekciju o tome zašto gristi druge nije u redu, no upravo se to pokazuje kao najmanje afektan način iz nekoliko razloga: djeca ne odlučuju nekoga ugristi, to je svojevrsni nagon, impulsna radnja ako to već duže vremena traje, dijete je čulo tvoje zahtjeve za prestankom, ali mora još poraditi na kontroli djeca bolje shvaćaju kratke informacije, duge lekcije o tome što smiju, a što ne za njih su iscrpne i imaju tendenciju isključiti se iz njih. Zbog toga, reci nešto smirenim tonom, pošalji mu poruku da to ponašanje nije u redu.

Vježbajte zajedno na rješavanju problema

Djeci je često potrebna pomoć u pronalaženju riječi za rješavanje problema verbalno, a ne fizički. Pomozi svom djetetu da nauči kako treba tražiti ono što želi, a da ljutiti se i reagirati na fizički način. Važno je da znaš kako je grickanje potpuno normalno ponašanje djeteta.

Ako reagiraš mirno, ali odlučno, tvoje dijete će dobiti poruku da to nije u redu i naučit će bolje strategije kako se nositi s onime što ga muči.