Roditeljstvo: Kako nastanu mrzovoljna djeca?

Saznajte kako nastaju mrzovoljna djeca, pa pokušajte izbjeći kretanje u tom smjeru.


Foto: Envato
Foto: Envato

Nervozni roditelji stvaraju napetost i mrzovolju kod djece. A ima li što gore od mrzovoljnog djeteta kojem ništa nije po volji i koje se svemu protivi?

Ako djeci organizirate premalo, ali i previše aktivnosti za jedan dan postaju umorni, nervozni i nemogući.

Previše se toga isplanira za jedan dan, a djeca za to nemaju dovoljno strpljenja i koncentracije. Na primjer, ako vodite djecu s treninga ili iz škole stranih jezika, je li baš nužno da usput svratite i u supermarket i obavite mjesečnu kupovinu?

Skoncentrišite se na potrebne aktivnosti, a vaše obaveze pokušajte obaviti u svoje vrijeme, ne opterećujući djecu njima. Djeci su naše obaveze često nezanimljive, a pogotovo ako ometaju njihove vlastite. U tim trenucima naglo postanu umorni, nervozni i naravno, nemogući.

Premalo aktivnosti i dnevnog kretanja. Ima li što gore za djecu koja stalno vole biti u pokretu i negdje ispucati svu tu energiju koju nose u sebi? Ako je vani loše vrijeme, pa ne možete djetetu priuštiti odlazak u park, šetnju ili neku drugu vanjsku aktivnost, potrudite se biti kreativni i kod kuće osmisliti neke igre koje će ga barem “psihički” zaokupiti. No, ne odbacujte niti ideju da se zabavite pomoću raznih igri koje možete igrati i na kiši. U slučaju lijepog vremena, priuštite djetetu najmanje dva sata boravka na svježem zraku.

Naše loše i mrzovoljno ponašanje, kojeg možda i nismo uvijek svjesni, jako utječe na našu djecu. Dakle, ako mi imamo loš dan, vrlo je vjerovatno da će se naša zlovolja (i otresanje) prenijeti na našu djecu i da ćemo na kraju dana svi imati loš dan. Dakle, toliko je jednostavno. Sretne mame imati će sretnu djecu, pa se potrudite biti strpljivi, nasmijani i svoje probleme staviti po strani te se djeci posvetiti s veseljem.

Kasni odlazak u krevet: djeca trebaju puno više sna nego nama, a kada nisu dovoljno naspavana, postaju jako naporna i mrzovoljna. Ako u 6 ujutro upužu u vašu sobu puni energije, ne dajte da vas ta energija zavara. Znači u stvari da će se puno ranije umoriti i biti spremni za spavanje. No, ako dijete koje se probudilo u 6 pošaljete spavati u 23 sata, može vas drugi dan dočekati čistiti teror, pišu Djecjaposla.com.

Nova okolina može biti okidač za mrzovolju. Na primjer, godišnji je odmor i negdje otputujete. Vi uživate u zasluženom miru i tišini no dijete možda ne dijeli vaše oduševljenje i fali mu poznata okolina.