Vaša djeca ne mogu bez mobitela, no možete li vi?

Dok pokušavate djecu odviknuti od mobitela i sami ne uspijevate biti bez svog pametnog telefona?


Većina roditelja muku muči s regulisanjem vremena koje im djeca provode uz sadržaje na pametnim telefonima. No dok u njima pokušavaju potisnuti ovisnost o tom uvijek zanimljivom uređaju, nerijetko im ni oni sami ne pružaju bolji primjer.

Jeste li i vi ovisni o svojim mobitelima i lovi li vas panika od mogućnosti da ostanete bez njeg?

Zapitajte se, koliko ste puta izlazeći iz nekog javnog prostora, poput kafića ili restorana, panično počeli “roviti” svoju torbu ili pak džepove, jer ste pomislili da ste zaboravili svoj pametni telefon? Koliko vas je samo puta uhvatila panika kada ste shvatili da će vam se uskoro potrošiti baterija, a da sa sobom nemate punjač?

Znate li uopće važne kontakte iz svog pametnog telefona napamet? Pamtite li mjesto i vrijeme dogovorenih sastanaka, važne datume, rođendane voljenih ili pak sve to zapisujete u svoj pametni uređaj? Kako biste se uopće osjećali da ostanete bez svog mobitela?

Sigurni smo da bi većina vas došla do zaključka da zapravo ne može bez svog pametnog telefona! Vjerovatno ste već i čuli da se taj strah od ‘nedostatka’ mobitela naziva nomofobija. Premda ne spada u listu službenih fobija, stručnjaci se slažu da je riječ o specifičnoj fobiji koja kod ljudi izaziva različita stanja poput anksioznosti, nervoze, panike… No može li ta takozvana fobija biti ozbiljna?

Ukoliko vas strah od gubitka pametnog telefona ne ometa u svakodnevnom funkcioniranju, možete biti mirni jer nemate pravu fobiju. Ipak, danas većina na svojim mobilnim uređajima ima instalirane aplikacije poput internet bankarstva i sl. ili su pak svoj uređaj skupo platili pa je tada strah od gubitka ili pak panika nakon gubitka mobitela ipak opravdana i razumljiva, piše portal roditelji.hr.

No nemalo je onih koji svakih nekoliko minuta provjeravaju poruke na svom mobilnom telefonu, ne dopuštaju da im nešto promakne na društvenim mrežama, a prva stvar koju rade kada uđu u neki kafić ili restoran jest traženje utičnice za punjač, nadalje ne odlaze na spavanje bez ‘update-anja’ informacija, a to je i prvo što rade kad se ujutro probude… Ako ste se prepoznali, na dobrom ste putu da postanete nomofob, obzirom da ‘titulu’ ovisnika o svom pametnom telefonu, već imate!

Stoga dobro razmislite prvo o vremenu koje vi sami provodite na svojim pametnim uređajima, a tek onda krenite u mijenjanje navika svoje djece.