Upoznajte Aminu (8) i Ahmeda (6), najmlađe pčelare u BiH: Bez imalo straha oboje su spremno ispružili dlanove

I dok se mnogi njihovi vršnjaci panično boje insekata, Amina i Ahmed bez imalo straha prilaze košnicama, druže se s pčelama...


Foto: Nezavisne
Foto: Nezavisne

Ljubav prema pčelarstvu poznati sanski pčelar Enes Bahtić prenio je i na svoju djecu Aminu (8) i Ahmeda (6), koji su najmlađi aktivni članovi Udruženja pčelara “Sana med” i vjerovatno najmlađi pčelari u Bosni i Hercegovini.

Ovo dvoje mališana kažu kako mnogo vremena namijenjenog za igru i slobodne aktivnosti provode u pčelinjaku, pomažući svome ocu u svakodnevnim aktivnostima oko košnica.

I dok se mnogi njihovi vršnjaci panično boje insekata, Amina i Ahmed bez imalo straha prilaze košnicama, druže se s pčelama, sudjeluju u vrcanju meda i, što je najvažnije, uživaju učeći od svog oca izuzetno zanimljive lekcije iz pčelarstva.

 – Kada su bili još sasvim mali vodio sam ih na vrcanje meda. Obično neka pčelica zaostane u saću, pokazao sam im te pčele i pitao žele li ih upoznati i bolje vidjeti. Bez imalo straha oboje su spremno ispružili dlanove kako bih im pčelicu stavio na ruku. Taj prvi susret s pčelama i njihova radosna i nasmijana lica su neprocjenjivo iskustvo koje se pamti. Eto, možda je i zanimljivost kako ih u proteklom periodu niti jedna pčela nije ubola, kao da postoji između njih neka tajna veza, kaže Bahtić za Nezavisne.

Dodaje kako bi savjetovao svim roditeljima da u što većoj mjeri približe prirodu i životinje djeci, a posebno svijet pčela jer su one među najvažnijim insektima u svijetu prirode.

Kada se prilazi košnicama, poručuje Bahtić, najbolje je na sebi imati bijelu odjeću jer bijela boja ne iritira pčele.

Zaštitna maska je obavezna, a mirisne kreme i parfemi nepoželjni jer pčele ne vole jake mirise.

 – Ipak, najvažnije je biti smiren jer pčele osjete strah i paniku, stoga u njihovoj blizini nikako ne treba nervozno mahati rukama, dodaje ovaj iskusni pčelar.

Zanimljivo je kako Amina i Ahmed skupa s ocem sudjeluju na brojnim pčelarskim sajmovima i takmičenjima u državi i regionu, na kojima kao najmlađi učesnici osvajaju priznanja i medalje pa su već postali svuda prepoznatljivi.

Na sajmovima pčelarstva u Tuzli i Cazinu protekle godine osvojili su dvije zlatne medalje, a na sajmu u Tuzli na poklon su kao najmlađi učesnici dobili po košnicu, pišu Nezavisne.com. Njihova kuća okružena je mnogobrojnim košnicama, a strah od pčela odavno je nestao pa mališani kažu kako im je najljepše u pčelinjaku, gdje provode puno slobodnog vremena, istovremeno ne zanemarujući školske obaveze, kao ni druženje i igru sa svojim vršnjacima.