Natprosječno inteligentna djeca se razlikuju od vršnjaka: Četiri pokazatelja koji ukazuju na visok IQ

Da li je moguće prepoznati inteligentnu djecu već od malih nogu? Stručnjaci objašnjavaju da jeste.


Jedan od najznačajnijih slučajeva posljednjih godina je slučaj Heidi Hankins. U dobi od 4 godine, njen IQ je procijenjen na 159, to je za jedan bod niže od Alberta Einsteina, međutim, ova djevojka iz Wisconsina pokazala je zanimljive vještine samo nekoliko mjeseci nakon rođenja.

Matthew Hankins, otac djevojčice, objasnio je psiholozima da nekoliko sedmica nakon njenog rođenja već je pokušavala komunicirati, iako očito još nije znala riječi. Ali prije nego što je napunila prvu godinu, Heidi je odlično pričala i sklapala rečenice. Sa dvije godine mogla je normalno čitati dječje knjige.

To su bili najočigledniji pokazatelji da ova curica ima visok IQ, ali šta još ukazuje na to? Iako je uvijek dobro djetetu ponuditi stimulativno okruženje za razvijanje svojih vještina, takođe je važno prepoznati visoko inteligentno dijete u ranoj fazi.

Danas ne možemo testirati novorođenče, ali imamo neke strategije prepoznavanja pametne bebe. Da bismo identifikovali najinteligentniju djecu, moramo obratiti pažnju na stvari koje ne priliče djetetu u datom uzrastu. Konkretan primjer je da prije navršene godine dana mogu izgovarati cjelovite rečenice bez pogrešnih izgovora.

Drugi pokazatelj koji bi mogao pokazati da je dijete veoma inteligentno jeste njegova trajna pažnja. Na primjer, roditelji izvještavaju da su njihova djeca sa pet ili šest mjeseci ostala fokusirana na zadatak dugo vremena bez odustajanja. Na primjer u igrama sa kockicama gdje su gradili nešto.

Još jedna karakteristika kod inteligentne djece jeste ljubav prema samoći.

Malo djece voli biti sami ili igrati se sami. Međutim, često vidimo bebe stare devet ili 12 mjeseci kako uživaju u ovim trenucima igrajući se sami sa sobom. Nisu zahtjevni i ne pokazuju pretjeranu vezanost za roditelje.

Oni uživaju u stvarima koje im privuku pažnju, istražujući nove scenarije, podražaje i igre.

Svaka beba je jedinstvena i izuzetna. Sve imaju svoje talente, svoju ličnost i svoj temperament, što je već vidljivo nekoliko sedmica nakon rođenja. Najvažnije je znati kako pomoći i odgovoriti na svaku potrebu.

Ako sumnjate da je vaše dijete natprosječno inteligentno bilo bi dobro da se posavjetujete sa stručnjakom, piše pul24.info.