Učenik pao maturu zbog pisanja velikim štampanim slovima

Nesvakidašnji slučaj učenika, doveo je pravila na raspravu. Ko je tu u krivu?


Ilustracija: Školski.ba

– On inače ima, ja bih rekao, izuzetno ružan i nečitljiv rukopis. I on je, pokušavajući balansirati između pravila o pisanju eseja koje kaže da esej mora biti čitak i jasno napisan i ovoga koje kaže da se ne smije pisati tiskanim slovima, on je pisao tiskanim slovima, rekao je otac učenika, Ruđer Friganović za 24 sata.

Učenik je na prijemnom ispitu za Arhitekturu ostvario izuzetan uspjeh, bio je četvrti od petstotinjak učenika koji su polagali prijemni ispit. Za njega se odlučila zauzeti i novinarka Ivana Paradžiković koja mu je na svojoj Instagram stranici posvetila poduži tekst.

– Samozatajan i povučen, uplašen komentarima profesora kako ima teško čitljiv rukopis, napisao je pravopisno, gramatički i leksički točan esej…ali eto, da bude čitljiv koristio je štampana slova… I zato su ga srušili! Jer pravilo kaže: mora biti napisano čitko i ne smije biti štampanim slovima. Nadareni mladić, pao je maturu!! Oba prigovora su im odbijena. Šansu za obrazovanje u Hrvatskoj, ove godine, on nema! Tako se ubijaju snovi! Odmah na početku života, zgazi ga. Ubij želju, strast, talent, stoji u objavi.

No, s obzirom da to da je tekst napisan velikim štampanim slovima, nije moguće procijeniti poznaje li učenik pravila o pisanju malog i velikog slova, a sukladno tome tekst se ne može ocijeniti. Na početku ispitne knjižice, ali i u katalogu iz Hrvatskoga jezika koji je objavljen na mrežnim stranicama Centra u martu 2022. godine jasno piše da se esej ne vrednuje ako je napisan velikim štampanim slovima, upravo zbog gramatičke i pravopisne tačnosti koja se ocjenjuje.

Nadalje, ako već postoji strah ili određeni problem, učenici koji polažu ispit državne mature mogu tražiti takozvanu prilagodbu ispitne tehnologije, a svaki takav zahtjev procjenjuju stručnjaci određenog područja. Odnosno, ako postoji opravdan razlog, moguće je da učenik piše maturu na računalu ili uz pomoć osobnog pomagača.