Učenicima za polazak u školu potrebna prosječna plata

Osnovni pribor za svako dijete potrebno je platiti najmanje 400 KM.


Foto: BHRT

Do početka nove školske godine ostalo je još nekoliko dana, a roditelji ubrzano privode kraju pripreme za polazak školaraca u školu. Ekipa portala BHRT provjerila je koliko će, imajući u vidu sva poskupljenja, roditelje to koštati.

Avgust je za roditelje školaraca sinonim za troškove. Polazak djece u školu svake godine iziskuje sve veća izdvajanja iz kućnog budžeta, kaže Slađana Drljača, majka četiri osnovca.

 – Za svako dijete da bi ga spremili u školu, mislim da ispod 400 KM osnovni pribor ne može, jer ako ćeš ga spremati za školu, nećeš kupiti jednu stvar nego za cijelu godinu sve što je potrebno. To je samo pribor za školu, a ako bi išli patike, jaknice, djeca su izrasla, ljeto je prošlo i što su imali to su poderali, kaže Drljača.

Besplatni udžbenici samo su kap u moru troškova, kažu roditelji.

 – U prosjeku u ovoj knjižari je poskupio pribor oko 20 posto. Sveske se kreću od 0,60 do 1,40 KM, velike od 1,3 do 2,7 KM. Pernice pune su od 15 do 23,80, prazne od 6 do 9 KM, navodi radnica u knjižari Gordana Ostojić.

Iako su u pojedinim lokalnim zajednicama besplatni, u ostalim roditelji moraju izdvojiti novac i za komplete udžbenika za učenike viših razreda koji u prosjeku koštaju oko 200 KM. Uz te komplete ne dolaze udžbenici stranih jezika, koji koštaju između 25 i 55 KM. nakon toga slijedi školski pribor – sveske, olovke, bojice, pribor za likovno, lenjiri šestari i sve to u ukupnom iznosu iznosi od 150 do 200 KM. Školska torba se kreće od 30 do 100 KM, a jedna od značajnijih stavki na ovom podužem spisku troškova je i garderoba, odnosno odjeća i obuća koju su djeca najčešće u međuvremenu prerasla – patike i oprema, trenerka majica za fizičko, jakna, cipele i još mnogo toga. Kada se sve to sabere, troškovi za opremanje školarca iznose između 700 i 850 KM.

Nova školska godina donosi kontinuirane troškove, kažu u bijeljinskom udruženju višečlanih porodica.

 – U kontinuitetu su troškovi škole kod nas visoki u odnosu na okruženje. Rijetko koji klub daje besplatno određene vannastavne aktivnosti, a što se tiče užine, to roditelji finansiraju kao i do ovih godina, kazao je predsjednik Udruge višečlanih porodica u Bijeljini Rade Simeunović.

Građani koji bolje zarađuju, na svoju djecu će potrošiti više, dok će mnogi očevi i majke mališane u školu opremiti dosta skromnije, uz, sada već tradicionalno, nasljeđivanje udžbenika i garderobe od starije braće i sestara.