Omiljena učiteljica Merima odlazi u penziju: “Divne su generacije učenika izašle iz mojih učionica”

"Sjećam se da sam u razredu znala imati čak 45 učenika."


Foto: Tuzlanski.ba

Nova školska 2022/23. godina na području Tuzlanskog kantona počinje u četvrtak 1. septembra. Sve osnovne i srednje škole privode kraju posljednje pripreme za početak nastave kada će brojni mališani ponovo ispuniti školske klupe i dvorišta.

Učiteljici Merimi Hasić iz OŠ “Brčanska Malta” predstojeća nova školska godina će ujedno biti i posljednja radna nakon čega odlazi u zasluženu penziju.

U razgovoru za Tuzlanski.ba prosvjetna radnica Merima Hasić kaže kako još uvijek nije svjesna da će nakon skoro 40 godina rada s djecom kredu, tablu i dnevnik zamijentiti nečim drugim.

 – Pomiješane su emocije mada ja još uvijek nisam svjesna da će taj dan uskoro da dođe kada ću prestati da radim kao učiteljica. Možda bi neki taj trenutak jedva čekali, ali ja se nisam umorila od rada u školi, čak naprotiv mišljenja sam da će mi nastava nedostajati. Divne su generacije učenika/ca izašle iz mojih učionica, mnogi su bili zlatni studenti na fakultetima ne samo ovdje u BiH već i u svijetu i na to mogu da budem ponosna, kaže Hasić koja se u razgovoru za naš portal prisjetila i vremena kada je samo jedno odjeljenje brojalo i preko 40 đaka.

Foto: Tuzlanski.ba

 – Sjećam se da sam u razredu znala imati čak 45 učenika/ca. Danas je neko drugo vrijeme razredi broje jedva 20 đaka, pa nekada čak i manje od toga. To sada pružna nama učiteljicama i nastavnicima mogućnost nešto kvalitetnijeg rada jer sada možemo više vremena da pojedinačno posvetimo svakom učeniku. I roditeljski sastanci nisu više isti kao prije. Nekada je na roditeljske sastanke dolazilo više roditelja nego što ima djece u razredu. U parovima su dolazili i otac i majka te su govorili kako kako svašta novo nauče za vrijeme tih sastanaka. Međutim, danas su roditelji više uključeni u rad sa djecom ulažu maksimalne napore uprkos poslu i svakodnevnim obavezama da djecu odvedu i na broje vannastavne aktivnosti, priča učiteljica Merima Hasić koja je za vrijeme svog radnog angažmana radila u 10-tak škola, a posljednjih 28 godina je dio kolektiva u OŠ “Brčanska Malta” u Tuzli.

  – Ja ću sigurno da nastavim nešto da radim i nakon što odem u penziju i nastojati da ostanem aktivna. Drago mi je da su zbog mene u našu školu pojedini roditelji upisivali svoju djecu. Uvijek sam nastojala da pronađem način da nekako kroz šalu i zezanje stvorim dobru radnu atmosferu. Inače, prosvjetni radnici su uvijek dobar dio posla donosili kući zbog čega su trpile prodice i vrijeme provedeno s njima. Međutim, to je tako odnosno sastavni dio posla jer naše škole nisu nikada imale mjesto odnosno prostor gdje bi učitelji odnosno nastavnici mogli da pregledaju i ocjenjuju radove. Sve u svemu budem jako sretna kada mi moji učenici priđu na ulici da me pozdrave i pitaju kako sam, zaključila je učiteljica Merima Hasić.

Za kraj razgovora je kazala kako je OŠ “Brčanska Malta” u Tuzli od predstojeće školske godine također je uvela produženi boravak za djecu jer se ukazala potreba po uzoru na druge škole.