Učenici u Lukavcu uljepšali obilježavanje Dan starijih osoba

Posebno je djeci bilo zanimljivo kako se nekad živjelo, kao se šilo, plelo, pravio nakit, ukrasi.


Foto: Vijesti.ba

Međunarodni dan starijih osoba na svečan način je obilježen 3. oktobra u područnoj školi Devetak u Lukavcu.

Poseban je ovo događaj za ovu školu, jer uvezuje starije osobe i djecu i to kroz projekat “Biblioteka je živa – životne mudrosti nam otkriva“.

U želji da doprinesu svojim aktivizmom boljem i raznovrsnijem društvenom životu u Devetaku, a posebno da animiraju djecu odnosno učenike područne škole u Devetaku, UŽ Devetak je uspjelo aplicirati i dobiti sredstva za projekat pod nazivom „Biblioteka je živa – životne mudrosti nam otkriva“.

 – Mi smo kroz ovaj projekat uradile mnogo za djecu u ovoj školi. Nabavljeno je oko 200 knjiga za školsku biblioteku. Tu nas je podržala Fondacija Telemch. Mi smo ovdje sa djecom radile i radionice, sve je to urađeno kroz ovaj projekat. Mi se inače bavimo promocijom starih zanata, pletenje, heklanje, šivenje, briga o starijim osobama. Ovdje smo to sve pokušali prenijeti na školsku djecu, što nas čini više nego zadovoljnim, kaže Aiša Omerbašić, članica Udruženja žena Devetak

Učenici područne škole Devetak kroz ovaj pojekat dobili su knjige koje su obogatile školsku biblioteku. Osim knjiga djeca su stekla znanje o raznim zanatima koji već izumiru.

  – Ja sam puno naučila iz radionica koje nam je Udruženje žena Devetaka organizovalo. Najzanimljivije mi je bilo učiti šivenje, pletenje, kuhanje. Naučila sam i skuhati neko jelo. Baš je zanimljivo bilo sve ovo, istakla je Adna Zaimović, učenica 5. razreda ove škole.

Cijeli projekta traje od maja mjeseca, a uključuje radionice čitanja i praktičnog rada djece sa članicama Udruženja žena Devetak. Krajnji rezultat je više nego dobar.

 – Održano je petnaest radionica gdje su djeca mogla naučiti od starijih mnogo toga. Posebno je djeci bilo zanimljivo kako se nekad živjelo, kao se šilo, plelo, pravio nakit, ukrasi. Rezultat svega je 200 novih knjiga u školskoj biblioteci, kazala je Hedija Huskanović, učiteljica u područnoj školi Devetak, pišu Vijesti.ba.

Područna škola devetak dio je Osnovne škole Puračić, a ovdje se školuje 50 učenika od 1. do 5. razreda.