Učenici iz BiH prvi na Balkan donijeli prestižnu nagradu iz Holandije

Osvojili prvo mjesto na Međunarodnom sajmu nauke za srednjoškolce u Holandiji.


Foto: Glas Srpske

Eksperiment o proizvodnji “čistih” natrijumovih baterija u domaćoj industriji, potkrijepljen bogatim znanjem o arheološkoj istoriji eksploatacije soli u BiH, donio je banjalučkim đacima prvo mjesto na Međunarodnom sajmu nauke za srednjoškolce u Holandiji.

Tim iz BiH koji su činili Pavle Đukić, Eva Kuruzović, Andrej Pavlić i Smiljana Atlagić publiku su oduševili odgovorima na pitanja stručne komisije prilikom svog nastupa na sajmu, koji tradicionalno organizuje institut Vetsus u Liuvardenu, najveći centar izvrsnosti u istraživanju očuvanja i hemije voda u Evropskoj uniji.

Učenici iz banjalučke Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” i Gimnazije pripremali su se na Prirodno-matematičkom fakultetu (PMF) u Banjaluci, kako bi se u Holandiji predstavili u što boljem svjetlu.

Prvi su tim sa Balkana koji je osvojio ovu prestižnu nagradu, a u Holandiji su nastupili pod supervizijom docenta na Filozofskom fakultetu u Banjaluci i muzejskog savjetnika u Muzeju RS Ivane Pandžić, arheologa koja je doktorirala na tematici eksploatacije soli.

Za učenika četvrtog razreda Elektrotehničke škole Pavla Đukića ovo je bilo nezaboravno iskustvo, a pobjeda je došla kao šlag na tortu.

– Žiriju i publici smo putem našeg videa predstavili eksperimente koje smo radili. Pokazali smo im šoljice za uparavanje soli koje smo pravili od domaće gline kao što je rađeno i prije 2.000 godina, kako bismo im što više približili svoj rad, kazao je Đukić.

Na zajednički uspjeh koji su ostvarili odmjeravajući znanje sa učenicima iz Holandije, Njemačke, Italije ponosna je i učenica prvog razreda Elektrotehničke škole Eva Kuruzović.

– S obzirom na to da je so naš prirodni resurs, predstavili smo se sa idejom da ona u budućnosti može mnogo da se iskoristi, između ostalog, može da se izdvaja natrijum koji bi u baterijama mogao da se koristi umjesto litijuma, objasnila je Kuruzovićeva.

Odlazak učenika i kvalifikacija omogućeni su kroz 2,2 miliona eura vrijedan međunarodni projekat “RM@Schools” koji u BiH sprovodi Studijski program hemija na PMF-u u Banjaluci.

Profesorica na PMF-u Suzana Gotovac Atlagić istakla je da je veoma ponosna na projektnu asistentkinju Mariju Stojaković koja je obučavala učenike i na uspjeh koji su svi zajedno postigli u Holandiji. Prema njenim riječima, PMF već četvrtu godinu učestvuje u ovom međunarodnom programu koji promoviše nauke o materijalima osnovcima i srednjoškolcima.

– Program finansira Evropski institut za inovacije i tehnologiju (EIT). Tim Studijskog programa hemije uspio je kroz ovaj projekat da obiđe otprilike 30 škola u BiH, u kojima je promovisao domaća mineralna bogatstva kao izvor sirovina za savremenu hemijsku industriju. Na taj način obogatili smo program nastave hemije, a sve uz saglasnost Ministarstva prosvjete i kulture, kazala je Gotovac Atlagić.

Dodala je da je Ministarstvo za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo u tom periodu sa 12.000 KM podržalo ovaj projekat i zahvaljujući tome kupljeni su paketi pribora za kabinete hemije širom RS.

– Kroz projekat su se prijavili učenici zainteresovani za nauke o materijalima, a koji odlično govore engleski jezik. Pripremili su prezentaciju, postere i izložbeno-interaktivni štand na temu zaliha soli u BiH, kazala je Gotovac Atlagić i dodala da je ovaj fakultet izuzetno zadovoljan što uspijeva već godinama doprijeti do svijesti mlađih generacija, iz kojih i regrutuju najbolje studente.

Prilika

Suzana Gotovac Atlagić istakala je da bi ruda halit, kod Tuzle, mogla uskoro postati i resurs za proizvodnju “čistih” baterija, koje su bazirane na natrijumovim, umjesto litijumovih jona.

– Kad se uzme u obzir da je tehnologija rudarenja halita mnogo čišća od rudarenja litijuma i da su natrijumske baterije već uspješno testirane i na električnim automobilima, jasno je da je u pitanju važna prilika za našu industriju i društvo, objasnila je ona, prenosi Glas Srpske.