Učenici šetnjom za mir pokazali solidarnost s narodom iz Ukrajine

Učenici na ovaj način podsjećaju na važnost traženja dijaloga i razumijevanje, što je ključ rješavanja svih problema.


Foto: Klix.ba

U Mostaru je održana šetnja za mir u znak solidarnosti s narodom ratom pogođene Ukrajine u kojoj je učestvovalo nekoliko desetina učenika Koledža ujedinjenog svijeta (UWC) u Mostaru.

Uz transparente i poruke “Stanimo uz Ukrajinu” i “Želimo mir” učenici UWCa Mostar su šetnjom kroz centar najvećeg grada na Neretvi iskazali podršku ratom pogođenom narodu Ukrajine ukazujući na potrebe dijaloga i razumijevanja, kako bi se ratni sukob zaustavio.

Glasnogovornica UWCa Adla Velagić kaže kako učenici na ovaj način podsjećaju na važnost traženja dijaloga i razumijevanje, što je ključ rješavanja svih problema.

 – Misija Koledža ujedinjenog svijeta je pokret koji obrazovanje čini snagom koja ujedinjuje narode, nacije i kulture za mir i održivu budućnost i poznat je po organiziranju raznih aktivnosti vezanih za promociju dijaloga, tolerancije i mira. Ovo je sastavni dio onoga što oni uče na koledžu i mi smo izuzetno ponosni na njih, što se uvijek trude da uključe i lokalnu zajednicu u organizaciju svih aktivnosti koje imamo uključujući i ovu danas, kazala je Velagić za Klix.ba.

Tako je po njezinim riječima bila neminovna reakcija na pojave krize u Ukrajini.

 – Već decenijama studenti iz Rusije i Ukrajine zajedno žive i uče na UWC kampusima, uz ostale studente iz regiona i cijelog svijeta. Imamo velike UWC zajednice u obje zemlje, kao i predane volontere, donatore i partnere. Znamo da će se svi oni nastaviti uključivati i podsjećati nas na važnost traženja dijaloga i razumijevanja. Naše misli idu prema njima i jako se nadamo da će svi ostati sigurni, kazala je Velagić.

Podsjetila je na kraju kako je bivši predsjednik UWC-a Nelson Mandela kazao:

 – Niko se ne rađa mrzeći drugu osobu zbog boje njegove kože, ili njegove pozadine, ili njegove religije. Ljudi moraju naučiti mrziti, a ako mogu naučiti mrziti, mogu ih naučiti voljeti, jer ljubav dolazi prirodnije ljudskom srcu nego suprotnost.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru je dio Međunarodne inicijative ujedinjenog svijeta koja djeluje u BiH od 2006. godine, te obrazuje učenike iz BiH i čitavog svijeta.