Učenici se vraćaju u klupe: U ponedjeljak počinje nastava u KS, TK i USK

Učenici se vraćaju u školske klupe kako bi dobili nova znanja.


Foto: Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Početak drugog polugodišta, u skladu sa Školskim kalendarom za školsku 2022/23. godinu za učenike osnovnih i srednjih škola na području Kantona Sarajevo, planirana je za ponedjeljak 30. januara ove godine.

 – Završetak nastave u školskoj 2022/2023. godine je 9. maja 2023. godine, za učenike završnih razreda srednjih škola, za učenike prvih i devetih razreda osnovnih škola završetak nastave je 6. juna 2023. godine, a za ostale učenike 13. juna 2023. godine, navode za Fenu iz Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Zimski raspust odvijao se od 1. januara 2023. godine do 29. januara 2023. godine. Na području Kantona Sarajevo osnovne škole pohađalo je 38.700 učenika, a srednje škole 14.750 učenika.

Učenici u svim osnovnim i srednjim školama u USK naredne će sedmice sjesti u klupe. Nastava u drugom polugodištu počinje u ponedjeljak, potvrdio je to resorni ministar Almin Hopovac.

Također, u ponedjeljak u svim školama na području Tuzlanskog kantona počinje drugo pologodište. Učenici se vraćaju u školske klupe kako bi dobili nova znanja. U resornom ministarstvu navode da nisu zabilježeni veći problemi pred početak polugodišta, sve škole imaju dovoljno ogrjeva za sami početak izvođenja nastave u školskim objektima.

Škole u Tuzlanskom kantonu spremne su za početak drugog polugodišta. Potvrdili su to predstavnici obrazovnih ustanova resornom ministarstvu. Škole koje se zagrijavaju na ugalj ili pelet imaju dovoljno ogrjeva za sami početak nastave u drugom polugodištu.

 – Učenici će u ponedjeljak početi sa pohađanjem nastave. Postoje određeni izazovi sa kojima se moramo suočiti a koji se odnose na nedostatak peleta. Pratimo tu situaciju, škole su pokrenule postupke, one provode odgovarajuće postupke kako bi nabavili pelet, kaže Ahmed Omerović, ministar obrazovanja i nauke TK.

Nekoliko škola u kantonu se izjasnilo da nema dovoljno zaliha peleta do kraja grijne sezone, te čekaju završetak postupka nabavke koji provodi Ured za zajedničke poslove kantonalnih organa. Ukoliko ubrzo ne bude završen taj postupak, mogu ići u direktnu nabavku. Sredstava ima, potvrđuje ministar Omerović.

– Problem je nastao što je javni postupak nekoliko puta morao biti ponovljen. Mijenjala se situacija i na tržištu i odlukom Vlade FBiH o smanjenju cijena, te je odgovorajuće preporuke kako u ovakvoj situaciji da postupe Ured za zajedničke poslove poslao javnim ustanovama, ističe Omerović.

U odnosu na prošlu sezonu, za kupovinu ogrjeva za škole u TK, u ovoj je izdvojeno više za 15 posto sredstava zbog povećanja cijena energenata. Većina škola na području Tuzle priključena je na sistem daljinskog grijanja.

Početkom naredne sedmice bit će završena i konkursna procedura za prijem novih zaposlenika u školama TK, tako da će na vrijeme početi novo polugodište, zaključuju iz Ministarstva obrazovanja i nauke.