Učenici se raduju školskim klupama: Uzbuđen sam da upoznam nove prijatelje, nove profesore

Pogledajte šta kažu učenici o povratku u školske klupe.


Foto: Envato
Foto: ŠKOLSKI / Envato

Na današnjoj sjednici Vlade Federacije BiH donesena je odluka kojom se ostavlja mogućnost kantonima da u skladu s epidemiološkom slikom donesu odluku o modelima održavanja nastave.

Vlada Republike Srpske odlučila je da nastava u školskoj 2021/2022. godini, počinje 1. septembra tekuće godine u osnovnim i srednjim školama.

U drugom bosanskohercegovačkom entitetu, gdje je nadležnost obrazovanja podijeljena između Federacije BiH i njenih deset kantona, zavisno od dijela države, učenici će u školske klupe sjesti ili prvog dana septembra ili prvog ponedjeljka navedenog mjeseca.

Krizni štab Kantona Sarajevo je donio preporuku da se djeca 1. septembra vrate u školske klupe. Vlada KS je usvojila tu odluku.

– Među ostalim mjerama ona najvažnija je distanca od 1 m,a tamo gdje se ta mjera ne može ispoštovati, obrazovne ustanove će imati autonomiju da organizuju model koji će osigurati poštivanje mjera, izjavila je Naida Hota-Muminović.

Školsko zvono i početak nastave u školskim klupama svi priželjkuju. Prosvjetni radnici, učenici, ali i roditelji. Zabrinuti jesu, ali se nadaju da će sve dobro funkcionisati.

– Mislim da je djeci dodijalo, nisu baš zadovoljni online nastavom, živa riječ je živa riječ. Treba to organizovati tako da bude određeni broj ućčenika u razredu da se zadovolje sve epidemiološke mjere. Izostaje ono što je najvažnije u tom školskom periodu, a to je socijalizacija, jer djeca su zaboravila šta znači ponašati se u školi, komentara su roditelji, prenosi Oslobodjenje.

Petnaestogodišnji Ahmed Čengić raduje se novom početku-polasku u srednju školu.

– Ima neko uzbuđenje da upoznamo nove prijatelje, nove profesore, da vidimo kako će tamo biti učenje, da li će predmeti biti teži, profesori…

U većini kantona očekuje se da će nova školska godina početi na vrijeme. Odluka u cijeloj Federaciji je da će učenici, bar za početak, u školske klupe.

Priču vam donosi naša Minja Tufo.