Da li će učenici i nastavnici morati nositi maske?

Pročitajte pravila u novoj školskoj godini, u kojim uslovima su obavezne maske?


Foto: Envato
Foto: Envato

Ministarstvo prosvjete i kulture RS-a uputilo je danas svim osnovnim i srednjim školama zvanične preporuke za odvijanje nastave u školama za školsku 2021/22. godinu koje je propisao Institut za javno zdravstvo RS-a, javlja Anadolu Agency (AA).

 – Pored opštih preporuka za organizaciju nastavnog procesa, Institut je propisao i preporuke za zaposleno osoblje i preporuke za učenike u uslovima pandemije, kao i preporuke za upotrebu maski, saopšteno je iz Ministarstva prosvjete i kulture RS-a.

Navodi se da su direktori škola su dužni da sprovode mjere bezbjednosti za zaštitu zdravlja učenika i nastavnika i njihove sigurnosti u školi u skladu sa propisima kojima se uređuje oblast osnovnog vaspitanja i obrazovanja i u skladu sa preporukama instituta.

U samim preporukama između ostalog za roditelje koji dovode djecu u škole, nastavnike i učenike navodi se da u slučaju da imaju simptome zaraznih bolesti treba da ostanu kod kuće.

Kada je u pitanju nošenje maski ono je obavezno za nastavnike i drugo osoblje škola, a za učenike od šestog do devetog razreda osnovnih škola obvezno je prilikom kretanja po hodniku, odlaska u toalet i prilikom usmenog odgovaranja dok se tokom trajanja časa nošenje maski preporučuje.

Kada su u pitanju učenici od prvog do petog razreda osnovnih škola za njih nadležni nastavnik treba da procijeni potrebu nošenja maski. Kako se navodi u preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a potrebno je da učenici nose maske ukoliko je moguće da djeca u ovom uzrastu pravilno koriste maske, bez ometanja procesa učenja.

Osim nošenja maski u preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a posebno se ističe potreba za održavanje fizičke distance za nastavnike i roditelje, kao i higijena ruku.

Za učenike se ne preporučuje da izlaze iz učionica za vrijeme malog odmora, osim u slučaju odlaska u toalet što se inače preporučuje za vrijeme trajanja časa, kako ne bi došlo do nepotrebnog grupisanja učenika.

Vlada RS-a jučer je usvojila zaključke po kojima učenici kreću u škole na nastavu od 1. septembra, a časovi će im trajati 45 minuta, za razliku od prošle školske godine kada su razredi dijeljeni na dvije grupe, a časovi su trajali po 20 minuta.