Učenici sarajevskih škola u humanitarnoj akciji za turske građane

Učenici sarajevskih škola pomažu u sortiranju robe.


Foto: N1

Građani Bosne i Hercegovine ponovo su položili ispit humanosti. Ne prestaje prikupljanje pomoći za ugrožena područja pogođena zemljotresom. Crveni križ Novo Sarajevo prikupio je veliki broj raznih namirnica koje će transportovati prema Turskoj.

Generalni sekretar Crvenog križa Novo Sarajevo Asad Kučević kaže kako im danas pomažu učenici sarajevskih škola da sortiraju robu koju će poslati za Visoko i glavni magacin Crvenog križa FBiH.

 – Zahvalio bih se građanima koji pomažu donacijama. U jučerašnjoj akciji smo prikupili velike količine robe i potrebno je sada to sortirati prema uputama Crvenog polumjeseca. Trebaju deke i grijalice za uslove na otvorenom. Zahvalio bih se učenicima koji su došli da pomognu i spremna je roba koja ide za centralni magacin u Visoko. Jedan dio robe ide avionom, drugi kopnenim putem. Građani su uradili što su najbolje znali. Odvajali smo mušku i žensku garderobu. Najviše je donirano obuće, odjeće, deka, higijenskih potrepština i manji broj prehrambenih artikala, kaže Kučević.

Istakao je da će avionima biti prevezene prioritetna roba i da će se to uskoro desiti. Kazao je još da će se napraviti mala pauza kako bi se roba transportovala, ali s obzirom na katastrofalnu štetu, akcije prikupljanja robe će se nastaviti i u narednim danima, piše N1.