Učenici prodefilovali mostarskim ulicama sa zastavama BiH

"Ova djeca su garant sigurnosti BiH i da će naša država biti ovdje dok je nas."


Foto: Klix.ba

Svečanim defileom kroz grad, posjetima spomen-obilježjima te satom historije učenici osnovnih i srednjih škola s područja Hercegovačko-neretvanskog kantona u Mostaru danas obilježavaju 30. godišnjica nezavisnosti Bosne i Hercegovine.

Učenici su s državnim zastavama naše domovine iz svih škola defileom mostarskim ulicama sa svojim nastancima do Španskog trga gdje su održali svečani program.

Ministar obrazovanja nauke i sporta HNK Rašid Hadžović je kazao kako su 29. februar i 1. marta dani kada se prije 30 godina referendumom branila BiH i dani kada je prije 30 godina BiH odvojena od Jugoslavije.

 – Nezavisnost je veoma skupo plaćena i mi je moramo čuvati. Drago mi je da učenici svake godine obolježavaju Dan nezavisnosti. Ova djeca su garant sigurnosti BiH i da će naša država biti ovdje dok je nas, kazao je ministar Hadžović.

Nakon svečanosti u centru Mostara učenici će sa svojim nastavnicima posjetiti Forticu gdje će se fotografirati s najvećom državnom zastavom u našoj zemlji uz razgovor o historiji naše zemlje.

Centralni program ove manifestacije održan je na Starom gradu Blagaju u 13 sati, a na manifestaciji je osim učenika osnovnih i srednjih škola Grad Mostara učestvovao historičar Enver Imamović, te predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Edin Mušić i ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić, piše Klix.ba.