Roditeljstvo: Zašto bebe bljuckaju

Svako dijete je posebno tako da svakom djetetu posebno i pristupamo.


Foto: Envato
Foto: Envato

Bebe bljuckaju onda kada se prejedu, u slučaju igranja nakon obroka, kada podriguju. Ključni razlog za bljuckanje je nedovoljno razvijen sistem organa za varenje, tačnije mišić koji spaja želudac i jednjak, navode stručnjaci. Kod djece zbog nerazvijenosti sistema, mišić ne zatvara dobro, i to je jedan od glavnih razloga vraćanja hrane.

Ako beba bljucka dva ili više puta dnevno, tri ili više sedmica, a nema drugih simptoma poput nagona za povraćanje, povraćanja, gubitka težine ili problema sa hranjenjem, vjeruje se da beba pati od regurgitacije.

Glavni razlog

Regurgitacija ili bljuckanje je izbacivanje mlijeka, druge hrane ili pljuvačke poslije obroka. Napor ne prati ovo stanje i u najvećem broju slučajeva količina hrane koja se vrati bude mala, tečne konzistencije ili može biti i usiren sadržaj. Razlozi za regurgitaciju mogu biti različiti, prenose Bebe.avaz.ba.

Svako dijete je posebno

Naravno, svako dijete je posebno tako da svakom djetetu posebno i pristupamo, kažu pedijatri.

Bljuckanje je karakteristično za prve mjesece života i to najčešće u periodu dok beba jede tečnu hranu. To bi bilo do nekog 4. ili 6. mjeseca u zavisnosti od toga kada se bebi uvodi čvrsta hrana.

Čvrsta hrana se teže vraća iz želuca u jednjak, pa na usta, dok je svakako tečnom sadržaju lakše da prođe taj put. Međutim, postoje djeca kod kojih se bljuckanje nastavlja i kasnije, ali u nešto manjoj mjeri.