Učenici Koledža ujedinjenog svijeta Mostar predstavili svoje zemlje, tradicije i kulture

Različite su kulture, ali na kraju je najljepše vidjeti kada se učenici druže i kada nađu nešto zajedničko što kroz školu.


Foto: Federalna TV
Foto: Federalna TV

U povodu obilježavanja Dana pokreta Koledža ujedinjenog svijeta i 15. godišnjice rada te obrazovne ustanove u Mostaru, upriličen je događaj pod nazivom “Put oko svijeta za 80 minuta” na kojem su učenici Koledža predstavili države iz kojih dolaze.

„Bosno moja“ – pjevaju učenici Koledža ujedinjenog svijeta u Mostaru… Zvuci pjesama s ovog područja miješaju se s onima iz Meksika, Kipra, Njemačke, Kanade, Jordana… Festival boja, muzike i raznolike hrane.

Koledž u Mostaru je jedini na Balkanu. I mi svake godine tradicionalno održavamo događaj pod nazivom ‘Put oko svijeta za 80 minuta’. Učenici koledža predstavljaju svoje zemlje, tradiciju, narodne nošnje, kulturu, navodi Adla Velagić Ćurić, glasnogovornica UWC Mostar.

210 učenika iz 59 zemalja svijeta obrazuje se u Mostaru u sklopu Koledža ujedinjenog svijeta.

Stvarno je prelijepo! Spoj različitih kultura. Različitih pod navodnicima. Jer, kada mi ovdje dođemo, shvatimo koliko smo mi zapravi slični. Slična hrana, slični običaji, slične vrijednosti njegujemo svi. A opet dovoljno različiti da sve to spojimo u jedno nevjerovatno iskustvo. Ima toliko stvari da se proba. Toliko događaja, ideja…, ističe Amir, učenik Koledža ujedinjenog svijeta iz Crne Gore, piše Federalna.ba.

Stanovnici Mostara bili su u prilici probati i jela iz različitih država.

Nudimo štrukle. Uz njih i ostala tradicionalna slovenska jela, priča Andraž, učenik Koledža ujedinjenog svijeta iz Slovenije.

Radosni smo jer smo dio ove raznolike grupe. Predstavljamo našu kulturu, ali i susrećemo druge. Posebno je zanimljivo, ovdje u Bosni, dodaje Juan, učenik Koledža ujedinjenog svijeta iz Meksika.

Neki od bivših učenika, poput Emina Alibegović, vraćaju se ovoj obrazovnoj ustanovi:

Različite su kulture, ali na kraju je najljepše vidjeti kada se učenici druže i kada nađu nešto zajedničko što kroz školu, što kroz vannastavne aktivnosti. Tako da su ujedinjeni u svojoj različitosti, kaže Emina.

Koledž ujedinjenog svijeta u Mostaru je osnovan 2006. godine i jedan je od 18 koledža na svijetu. To je rezidencijalna škola u kojoj učenici imaju osiguran smještaj, hranu i školovanje. Nastava se izvodi po programu međunarodne mature za treći i četvrti razred srednje škole, i to na engleskom jeziku.