Ima li razloga za brigu: Koliko je učenika u TK pozitivno na koronavirus?

U Zavodu kažu da s obzirom na pozitivnost učenika, osoblje škola vrši pojačan nadzor nad provođenjem opštih higijensko-epidemioloških mjera.


Foto: Envato
Foto: Envato

Kako se u Tuzli i Tuzlanskom kantonu epidemiološka situacija svakodnevno pogoršava, preciznije podatke o covid situaciji zatražili smo od direktorica Zavoda za javno zdravstvo TK, dr. Maide Mulić.

Sagovornica aže da se situacija usložnjava, s obzirom na indikatore na osnovu kojih se karakteriše epidemiološka situacija.

U odnosu na indikatore koji se prate (broj pozitivnih osoba, broj testiranih, broj hospitaliziranih i preminulih), epidemiološka situacija se usložnjava. Bolnički kapaciteti se na dnevnom nivou popunjavaju većom brzinom nego u prethodnom valu, informacija je koju je Tuzlalive danas dobio u Zavodu za javno zdravstvo TK.

Kako je nastava u osnovnim i srednjim školama u toku, a pozitivnih učenika ima i u jednim i u drugim školama, saznajemo brojeve pozitivnih i učenika koji su u izolaciji bili do 17. septembra, obzirom da se stanje sumira svakog petka.

Podaci koje sakljuplja Prosvjetno pedagoški zavod TK i sumira ih svakog petka, na dan 17. septembra je bilo govora o 16 pozitivnih učenika osnovnih škola i 34 učenika srednjih škola. U izolaciji je bilo 260 učenika od kojih 210 osnovnoškolaca i 50 srednjoškolaca. Što se tiče nastavnog osoblja, 16 je potvrđenih na Covid u osnovnom školama, a 6 u srednjim, te u izolaciji 27 – 17 osnovne škole, 10 srednje.

Ovo podaci koji su bili aktuelni prije šest dana, a kako je rečeno da se situacija svakodnevno usložnjava, sigurno je da se sada radi o većem broju zaraženih i učenika i nastavnika.

Na osnovu podataka kojima Zavod raspolaže, a na osnovu rezultata testiranja, na današnji dan pozitivno je 130 učenika, od čega starosti do 5 godina 9, od 6 do 14 godina 53 i od 15 do 18 godina 68. U odnosu na ukupan broj učenika (47.520), trenutno je COVID pozitivno 0,25 posto učenika.

Kako nastava na visokoškolskim ustanovama nije još počela, o kvalifikaciji epidemiološke situacije u tom segmentu se ne može govoriti.

U Zavodu kažu da s obzirom na pozitivnost učenika, osoblje škola vrši pojačan nadzor nad provođenjem opštih higijensko-epidemioloških mjera.

Apel je upućen i roditeljima, da odgovorno postupaju u pogledu slanja djece u školu u slučaju pojave nekih od respiratornih simptoma. Osim toga, naglašavaju da u slučaju pojave grupisanja pozitivnih učenika, lokalne higijensko epidemiološke službe daju preporuke o postupanju za svaki razred posebno.

Kada je riječ o vakcinaciji, direktorica Maida Mulić kaže da je odziv građana nezadovoljavajući, te da je za sada na području TK manje od 20 posto građana primilo obje doze vakcine. O eventualnoj odluci za vakcinisanje djece, kaže, donijeti će stručno savjetodavno tijelo za imunizaciju Vlade FBIH.