Učenici iz TK posjetili Memorijalni centar Potočari

Ministarstvo obrazovanja obezbijedilo je sredstva svim osnovnim školama sa područja TK za posjetu memorijalnom centru Srebrenica Potočari.


Foto: Tip.ba

Ministar obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona prisustvovao je otvorenju objekta za smještaj ekshumiranog biološkog materijala, ličnih predmeta i odjeće neidentifikovanih žrtava genocida unutar kompleksa Memorijalnog centra Srebrenica.

U prisustvu brojnih zvanica među kojima su bili ambasador SAD-a u Bosni i Hercegovini Michael Murphy, predstavnice Udruženja “Majke Srebrenice“ izveden je „Srebrenički inferno“ i napravljena kratka retrospektiva izgradnje objekta.

Kako bi se omogućilo adekvatno i dostojanstveno pohranjivanje i očuvanje svih neidentifikovanih ostataka žrtava genocida, te tako doprinjelo odavanju počasti i očuvanju sjećanja na njih, izgradnja je počela u oktobru 2023. godine a sredstva su udružili Memorijalni centar Srebrenica i Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID) kroz mirovni projekat PRO-Budućnost koji provodi Catholic Relief Services (CRS), rečeno je ovom prilikom.

 – Postojanje ovog objekta pokazuje kolike su zaista razmjere genocida bile. Jer još uvijek imamo posmrtnih ostataka koji nisu identifikovani. Još uvijek imamo predmeta koji su dokazni materijal a koji moraju biti adekvatno smješteni i nažalost, još uvijek imamo članova porodice koji traže posmrtne ostatke svojih najmilijih koji su ubijeni u genocidu. Ovaj objekat će pomoći u očuvanju svih tih predmeta kako bioloških tako i onih drugih i pomoći će da se sačuva istina i da mlade generacije koje dolaze u posjetu Memorijalnom centru mogu da vide kolike su bile razmjere genocida koji je počinjen nad Bošnjacima ovdje u Srebrenici i Podrinju, kazao je ovom prilikom ministar Omerović, piše Tip.ba.

U posjeti Memorijalnom centru Potočari Srebrenica danas su bili učenici 4 osnovne škole sa područja TK. Učenici OŠ “Grivice” iz Banovića, OŠ “Živinice Gornje”, OŠ “Podorašje” iz Srebrenika, OŠ “Miladije” iz Tuzle i OŠ “Hamdija Kreševljaković” iz Gradačca.

Među njima je i Amina Tabaković iz Osnovne škole Podorašje kojoj je ovdje ukopan djed.

 – Nije mi prvi put. Teško je kad god dođem, moram zaplakati. Trebamo ovo svi posjetiti da se to nikad ne zaboravi, kazala je Amina.

 – Ministarstvo obrazovanja obezbijedilo je sredstva svim osnovnim školama sa područja TK za posjetu memorijalnom centru Srebrenica Potočari te je omogućeno da svih 88 osnovnih škola čiji je osnivač Skupština TK u toku godine planiraju u programu rada da posjete Memorijalni centar, kazao je ministar Omerović te naglasio:

 – Važna poruka je da mladi nauče da je ovdje počinjen genocid nad Bošnjacima i da su to sudski utvrđene činjenice i da je neophodno da sve ovo znaju kako bismo očuvali mir za njihovu i buduće generacije i da ovo bude opomena da se ne smiju ovakve stvari ponoviti u budućnosti.