Kanton Sarajevo: Uskoro u školama restorani gdje će djeca jesti zdrav obrok

U školama će se moći posluživati zdravi, izbalansirani i održivi školski obroci.


Foto: Vlada KS

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo nastavlja s projektima preuređenja prostora ka konceptu školskih restorana, gdje će se moći posluživati zdravi, izbalansirani i održivi školski obroci.

Predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić, zastupnice u Skupštini Kantona Sarajevo Mersiha Mehmedagić i Elza Gaković, te ministrica za odgoj i obrazovanje Naida Hota-Muminović prisustvovali su predstavljanju idejnih rješenja preuređenja prostora.

Prezentacija je upriličena na Arhitektonskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu. Na sastanku su profesori i asistenati Arhitektonskog fakulteta, predstavili rješenja kojim će već postojeći prostori biti transformisani u školske trpezarije minimalne površine 50 metara kvadratnih.

Tim putem, nove školske trpezarije postat će polivalentni, multifunkcionalni prostori u 10 osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, s ciljem osiguravanja ishrane za što više učenika i proširenja uloge društvenog prostora u učenju i cjelodnevnom radu, osavremenjivanja prostornih sklopova kuhinja, te energetske efikasnosti škola.