Učenici iz Sarajeva humanitarnim bazarom podržali djecu Palestine

Svi prihodi bazara biti usmjereni za pomoć djeci Palestine.


Na humanitarnom bazaru, pod nazivom „Djeca drugarima u Palestini“, učenici ove škole su zajedno sa svojim roditeljima pripremili razne ukusne poslastice koje su ponuđene na prodaju, a svi prihodi od prodaje bit će usmjereni za pomoć djeci Palestine.

Učenici su se također potrudili da i kroz prigodne crteže pošalju poruke podrške djeci Palestine, pa je u holu škole bilo moguće pročitati poruke: “Slobodna Palestina”, “Spasite naše drugare u Gazi”, kao i istaknute zastave Bosne i Hercegovine i Palestine. Na samom početku intonirane su himne, potom uslijedila obraćanja.

Direktorica škole Samira Nukić istakla je kako je Sarajevo grad koji je prije tri decenije prošao kroz slična stradanja kroz koja danas prolazi Gaza, te kako su na ovaj način odlučili solidarisati se s palestinskim narodom.

– Naša želja je bila da damo bar jedan mali doprinos. Mi mislimo da smo nemoćni, ali možda i nismo. Željeli smo da kažemo da rat ne smije nikad da bude opcija i da stradanja trebaju stati, a posebno kada govorimo o stradanju djece, podvukla je Nukić.

Humanitarnom bazaru prisustvovao je i ambasador Palestine u Bosni i Hercegovini Rezeq Namoura, koji je po ulasku u školu pozdravljen aplauzom te uzvicima „Palestina“.

U obraćanju prisutnim đacima, roditeljima te uposlenicima škole, Namoura je rekao kako ga je veoma obradovao prizor velikog broja prisutnih na bazaru podrške Palestini, na čemu je svima zahvalio.

– Vaša nevina srca olakšavaju nam našu bol stradanja naše djece u Gazi. Ovo je veoma važna poruka, važna je dolazi iz ljudskog i civiliziranog Sarajeva, grada koji je prošao kroz ono što prolazi danas Gaza, rekao je Namoura, naglašavajući kako je poruka posebno važna jer je djeca Sarajeva šalju djeci Gaze.

Nakon obraćanja, direktorica Nukić i ambasador Namoura su zajedno obišli bazar u prostorijama škole.

Naglašeno je kako će svi prihodi bazara biti usmjereni za pomoć djeci Palestine, piše Balkan.sahartv.