Učenici iz Banjaluke donirali 329 doza krvi

Učenici su pokazali izrazitu humanost.


Foto: Nezavisne novine

Završena je jesenja akcija dobrovoljnog davanja krvi, u kojoj je učestvovalo 11 škola. Kako kažu iz Crvenog krsta Banjaluka za “Nezavisne novine“, na ovu tradicionalnu akciju prijavila su se ukupno 523 učenika, a prikupljeno je 329 doza krvi.

 – Ovoj akciji odazvale su se srednje škole, tačnije punoljetni učenici. U Tehničkoj školi je toga dana prikupljeno 46 doza krvi, kazali su oni.

Dodaju da su učestvovali i učenici Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke i Poljoprivredne škole, te je ukupno njih 26 uspješno dalo krv.

 – Na akciji dobrovoljnog davanja krvi, u saradnji sa banjalučkom Gimnazijom, 68 učenika ove škole dalo je krv, napomenuli su iz Crvenog krsta.

Kako dodaju, u pomenutoj akciji 28 učenika Tehnološko-politehničke škole uspješno je dalo krv.

 – Krv je uspješno dalo i 36 učenika Ekonomske škole, istakli su iz Crvenog krsta.

Prema njihovim riječima, u akciji dobrovoljnog davanja krvi, u kojoj su učestvovali učenici Elektrotehničke škole “Nikola Tesla” i Medicinske škole, prikupljeno je 105 doza krvi.

 – Nekoliko zanimljivih činjenica je da se u tijelu odrasle osobe nalazi od 4,5 do šest litara krvi, dakle samo osam odsto naše težine, a jedno krvno zrnce napravi puni krug u tijelu za samo 60 sekundi i u toku samo jednog dana krv u tijelu pređe 19.312 kilometra. Davalac krvi može biti svaka zdrava odrasla osoba od 18 do 65 godina, muškarci mogu dati krv svaka tri mjeseca, a žene svaka četiri. Redovno davanje krvi povezano je sa manjim rizikom od infarkta, istakli su iz Crvenog krsta.

Osjećaj dok nekome pomažemo je neprocjenjiv i ne može se porediti sa nekim drugim osjećajima, kazala je jedna učenica koja je donirala krv tokom ove akcije.

 – Prvi put u svom životu sam donirala krv i veoma sam srećna što sam dio ove akcije. Takođe, planiram u narednom periodu ponovo dati krv. Nisam prethodno znala koja sam krvna grupa, te sam na ovaj način, potpuno besplatno, uradila nalaz krvne grupe i nekoliko pregleda prije samog doniranja. Sama procedura doniranja krvi nije komplikovana. Prvo sam popunila upitnik, pa zatim obavila nekoliko pregleda, kao što su mjerenje pritiska, hemoglobina i slično. Bitno je da doručkujemo prije same donacije, objasnila je ona.

Kako dodaje, samo doniranje nije bolno i ne traje dugo.

 – Osoblje je uvijek tu i brine o nama, a osjećaj kada uradite nešto ovako divno i humano je neopisiv, kazala je ova učenica sa osmijehom na licu, te je iz ovog zaključila da dobrovoljno davanje krvi oduzme samo 15 minuta, a time se može spasiti nečiji život.