Učenici iz BiH prodavali plastičnu ambalažu i prikupili novac za Tursku i Siriju

Organnizovali su akciju tokom vikenda na jednoj od divljih deponija i prikupili plastične flaše.


Među brojnim akcijama koje su građani Goražda pokrenuli u cilju pomoći stanovnicima Turske i Sirije nakon razornih zemljotresa, posebno je upečatljiva vrijedna novčana donacija učenika Osnovne škole “Mehmedalija Mak Dizdar” u goraždanskom naselju Sadba.

Iako broji svega 40-tak učenika, oni su prodajom plastične ambalaže prikupili oko 600 maraka, a novac uplatili za zemljotresom pogođena područja.

 – Mi smo ranije pokrenuli akciju prikupljanja plastične ambalaže i limenki i odlučili da novac doniramo u humanitarne svrhe. U međuvremenu se desio zemljotres i onda sam ja na viber grupu škole poslala prijedlog da taj novac uplatimo organizaciji Pomozi.ba za pomoć Turskoj i Siriji. Nastavnica nam je skrenula pažnju da nemamo dovoljno flaša pa smo organizirali akciju tokom vikenda na jednoj od divljih deponija i prikupili plastične flaše, a usput očistili obale Drine, ispričala je Amina Baljić, jedna od učesnica akcije, piše Klix.ba.

Goraždanska firma “Bosna Plastik” otkupila je ambalažu, a već sada su učenici spremni i za novu akciju. Ovaj put žele prikupljati igračke za vršnjake iz zemljotresom razorenih područja.