Učenici iz BiH na olimpijadi u New Yorku osvojili dvije medalje

Bosanskohercegovački genijalci su se u domovinu vratili 20. juna, saopšteno je iz Richmond Park Međunarodne škole Tuzla.


Rochester Institute of Technology (RIT), USA bio je domaćin Genius Olympiade, međunarodnog srednjoškolskog takmičenja posvećenog ekološkim izazovima, piše Tuzlainfo.

Više od 1.000 srednjoškolaca iz 34 američke savezne države i 67 zemlja svijeta predstavili su svoje projekte pred sudijama u različitim kategorijama, uključujući nauku, pisanje, biznis, robotiku, muziku, kratki film, programiranje i umjetnost. Učenici koji postignu zapažene rezultate na takmičenju ostvaruju pravo za godišnje stipendije ukoliko se odluče da studiraju na pomenutom univerzitetu. Genius takmičenje je osnovano 2011. godine od strane Terra Science and Education i Rochester Institute of Technology.

Učenici „Richmond Park Međunarodne škole“ u Tuzli su na Genius Olympijadi, koja se tradicionalno održava na RIT-u u New Yorku, svojim inovativnim projektima ostvarili odlične rezultate, te tako naukom i znanjem na najbolji mogući način predstavili Bosnu i Hercegovinu.

Učenici Adnan Šehanović i Faris Dinarević su za projekat „The Green Deal“ osvojili zlatnu medalju. Projektom iz kategorije umjetnosti, učenica Ariana Šarić osvojila je srebrnu medalju.

U pratnji učenika išao je profesor Nedžad Konjić, dugogodišnji uposlenik Richmond Park Međunarodne škole i gost učenik trećeg razreda gimnazije Almas Tukić, koji je bio velika podrška svojim kolegama tokom takmičenja. Njihov mentor, profesor Nedžad Konjić, izrazio je zadovoljstvo postignutim rezultatima.

S obzirom na to da je na GENIUS olimpijadi bilo 1014 projekata i 578 umjetničkih radova iz 67 država svijeta i 34 savezne države Amerike, ove medalje su vrhunski rezultat, smatra profesor Konjić.

U kategoriji Science, bilo je prijavljeno više od 2500 projekata, od kojih je 1014 projekata ušlo u finale i među tim projektima našao se i rad naših učenika. Adnan Šehanović i Faris Dinarević predstavljali su Bosnu i Hercegovinu sa projektom “The Green Deal”. Njihov projekat je sistem hlađenja vode u termoelektrani radi poboljšanja efikasnosti rada termoelektrane. Učenici su ponosni sto su predstavljali Bosnu i Hercegovinu na ovako velikom takmičenju. Za svoj izvanredan projekat nagrađeni su zlatnom medaljom, istakao je Konjić.

Naša učenica Ariana Šarić je u kategoriji Art, u konkurenciji od 578 radova učesnika iz cijelog svijeta, ostvarila izvanredan plasman i osvojila srebrnu medalju. Po prvi put Bosna i Hercegovina je imala predstavnika u ovoj kategoriji, i to učenika iz osnovne škole, iako se radi o takmičenju za srednjoškolce.

Učenici su se takmičili na temu ekoloških promjena i posljedica koje one imaju na naše okruženje. Ariana je ovu tematiku predstavila radom “Finalni galop”, na kojem sedam uznemirenih konja bježe od vatrene stihije tražeći spas u ledenom okeanu. Sedam konja predstavlja sedam kontinenata, a konji bez očiju označavaju nezainteresovanost okruženja na promjene koje se dešavaju. U svrhu oživljavanja ove scene, koristila je živopisnu paletu akrilnih boja kako bi dočarala i destruktivnu moć vatre i zlokobnu transformaciju nekada plavog okeana u pozadinu u plamenu. Konji, oslikani u jakom, sablasnom detalju, izrađeni su kako bi privukli pažnju posmatrača i izazvali empatiju i uzbunu.

Ovim radom, autorica je željela da nas potakne na ponovnu evaluaciju našeg odnosa prema okruženju i imperativu da se suočimo s klimatskim promjenama prije nego što promijene krajolike koje toliko volimo. Ovom prilikom bi spomenuli da je Ariana u maju ove godine imala svoju prvu samostalnu izložbu umjetničkih radova u Arhivu Tuzlanskog kantona.

Bosanskohercegovački genijalci su se u domovinu vratili 20. juna, saopšeno je iz Richmond Park Međunarodne škole Tuzla.