Učenici generacije na poklon dobili teglu krastavica, oglasile se i gradske vlasti

Ovakva nagrada za postignute uspjehe banjalučkih osnovaca izazvala je burne reakcije i podsmijeh javnosti, ali i ogorčenje roditelja, dok se gradske vlasti pravdaju da se “poklonu u zube ne gleda”.


Učenici generacije osnovnih škola u Banjoj Luci od gradskih vlasti dobili su poklon pakete koji sadrže teglu krastavica, promotivni materijal u vidu kape i rokovnika telekomunikacijske firme, te ulaznicu za gradski bazen Akvana, a koja je trenutno pod stečajem i čija je sudbina za sada neizvjesna.

Ovakva nagrada za postignute uspjehe banjalučkih osnovaca izazvala je burne reakcije i podsmijeh javnosti, ali i ogorčenje roditelja, dok se gradske vlasti pravdaju da se “poklonu u zube ne gleda”.

Fotografiju jednog poklon paketa je na društvenim mrežama objavila banjalučka novinarka i aktivistica Melani Isović, te je za Faktor izjavila da su roditelji učenika devetog razreda jedne osnovne škole u Banjoj Luci bili ogorčeni kada su vidjeli šta se nalazi u paketu.

– Kada su otvorili paket uslijedilo je neprijatno iznenađenje i razočarenje sadržajem paketa, rekla je ona.

– Teglu krastavaca, promotivni materijal, ulaznica za Akvanu (koja je pod stečajem), sve je to učenik generacije dobio od Grada, da, dobro ste pročitali. Radi se o učeniku osnovne škole. Sliku sam dobila od roditelja koji su razočarani uz poruku “Kiseli krastavci na ljeto, mogli su bar neki USB koji bi bio bar od neke koristi”. Možete li samo zamisliti razočarenje djeteta kada je pogledalo u kesu? Nadam se da će ovo pametno dijete poštovati neki drugi ljudi u dalekim zemljama svijeta. I izvinjavam ti se u ime svih nas, navela je u objavi Isović.

O svemu se na Facebooku oglasila savjetnica gradonačelnika Banje Luke za kulturu i socijalnu politiku Mirna Savić-Banjac.

Evo ne znam, mene su učili da se poklonu u zube ne gleda. Vidim da se neki smiju onom što su dobili najbolji đaci (i još…

Posted by Mirna Savić-Banjac on Sunday, 18 June 2023

– Evo ne znam, mene su učili da se poklonu u zube ne gleda. Vidim da se neki smiju onom što su dobili najbolji đaci (i još neke kategorije, naprimjer djeca iz porodica 4+) povodom uspješnog završetka školske godine. Nagrađeni su sezonskim kartama za Akvanu, Vitaminka se pridružila sa nekim svojim proizvodima, Grad poklonio sitnice sa logom Banje Luke” istakla je ona. Dodala je da shvata da uvijek može i mora više i bolje.

– Ali ako postoji namjera da se istakne da je važno biti dobar đak, ako je prvi potez bio da svi dobiju besplatne udžbenike, ako se stalno traga na koji način se može olakšati život ili učiniti znak pažnje, ne znam čemu ismijavanje sezonskoj karti Akvane? To je gradsko preduzeće i najlakši je način da se dijete nagradi i da se promoviše i ta ista Akvana. Vitaminki hvala, nisam znala detalje, vidjeh tegle na slici. Ja jedem Vitaminkine proizvode, moja djeca također i mislim da su veoma kvalitetni. I da nisu, poklon je, znak pažnje i dobra namjera. I nadam se da će narednih godina biti sve više mogućnosti da pomognemo đacima, da im olakšamo život i školovanje, da ih motivišemo i nagradimo, a ne da ih učimo da su neki pokloni jadni i smiješni, naglasila je Savić-Banjac.