KS: Počeo je upis u srednje škole za više od četiri hiljade učenika

Online upis.


Doing housework for school, learning, preparing for exams.
Foto: Školski.ba

Online upis u prvi razred srednje škole bio je jedan od povoda press konferencije Ministarstva za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo koja je održana u prostorijama Univerzitetskog tele-informatičkog centra.

Na konferenciji su, također, prezentirane informacije vezane za provedbu Konkursa za upis učenika u prvi razred srednjih škola na području našeg kantona u školskoj 2023/2024. godini, Javnog poziva za dodjelu stipendija talentiranim i nadarenim učenicima koji se upisuju u prvi razred srednje škole u javne ustanove KS u predstojećoj školskoj godini, kao i Javnog poziva za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se upisuju u prvi, drugi i treći razred srednjih stručnih škola u javne ustanove na području KS u spomenutoj školskoj godini.

Prisutnim predstavnicima medija na konferenciji su se obratili resorna ministrica Naida Hota-Muminović i direktor Univerzitetskog tele-informatičkog centra (UTIC) prof.dr. Elmedin Selmanović, te im odgovarali na sva postavljena pitanja.

– Jutros je počeo upis u srednje škole putem EMIS sistema. Do 26. juna učenici biraju željene škole. Ove godine smo se također oslonili na Univerzitetski tele-informatički centar, koji nam i ovu godinu pruža pomoć i podršku kako bi i ovogodišnji upis također protekao prema planu i bez ikakvih problema, istakla je, između ostalog, ministrica za odgoj i obrazovanje KS Naida Hota – Muminović ovim povodom.

Dodala je kako se oko 4.100 učenika upisuje ove godine u srednju školu.

Direktor Selmanović je na početku svog obraćanja iskazao zadovoljstvo jer su već dugi niz godina Univerzitet u Sarajevu i Univerzitetski tele-informatički centar (UTIC) partneri Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS u procesu digitalizacije škola.

– Modul online upisa koji smo danas predstavili samo je jedan od mnogih koraka ka digitalizaciji, zajedno s elektronskim dnevnicima, eksternom maturom i drugim sličnim aktivnostima. Ovi procesi imaju pozitivan efekt na cijeli kanton, a mi smo ponosni što smo vođe u digitalizaciji javnog sektora, istaknuo je direktor Univerzitetskog tele-informatički centra Elmedin Selmanović.

Jutros je počeo upis u srednje škole na području Kantona Sarajevo i trajat će do 26. juna. Ove godine se oko 4.100…

Posted by Vlada Kantona Sarajevo on Tuesday, 20 June 2023