Učenice iz Tuzle osvojile zlato na međunarodnoj olimpijadi VILIPO

"U svom istraživanju su koristile biljke poput đumbira, origana, bosiljka i druge, i detaljno opisale dejstvo i pozitivan učinak ekstrakata ovih biljaka na bolesti izazvane bakterijama u hrani."


Učenice Richmond Park International Secondary School Tuzla Azra Ibrahimagić i Adna Ibrahimović su nedavno osvojile zlatnu medalju na prestižnom međunarodnom takmičenju VILIPO, koje se ove godine održalo online putem.

VILIPO (Vilnius International Project Olympiad) je uzbudljivo međunarodno takmičenje za učenike između 14 i 19 godina, koje se održava u Viljnusu, Litvanija, sa osnovnom idejom da probudi svijest i želju za naukom, umjetnošću i tehnologijom kod mladih ljudi, kako bi oni u budućnosti dali svoj doprinos zajednici.

Ukazuje na ekološka pitanja, poput zagađenja zraka i vode i globalnog zagrijavanja, pa se u okviru VILIPO platforme učenicima daje prilika da kreiraju, izume i usavrše rad postojećih tehnologija kako bi zaustavili proces uništenja planete Zemlje, prenosi Tuzlapress.ba.

Učenici širom svijeta imaju priliku poslati svoj projekat na jednu od ponuđenih tema, a najbolje projekte bira stručni žiri, nakon čega oni učestvuju na svečanom proglašenju pobjednika u svakoj kategoriji.

Učenice Richmond Park Međunarodne škole Tuzla Azra i Adna su na ovom takmičenju uzele učešće sa svojim projektom “Bon AppéTreat!”, u okviru koga su promovirale i istraživale dostupne biljne ekstrakte u prevenciji čestih bolesti vezanih za hranu, poput salmonele, listerije i sličnih.

U svom istraživanju su koristile biljke poput đumbira, origana, bosiljka i druge, i detaljno opisale dejstvo i pozitivan učinak ekstrakata ovih biljaka na bolesti izazvane bakterijama u hrani.

Stručni žiri je prepoznao njihov trud i složenost samog projekta, pa su Azra i Adna dobile priliku da učestvuju u finalnom krugu ovog takmičenja, rame uz rame sa kreativnim mladim ljudima širom svijeta. Uprkos jakoj konkurenciji i mnogobrojnim projektima u okviru svoje kategorije, Azra i Adna su osvojile zlatnu medalju, ponosno predstavljajući školu i svoju domovinu Bosnu i Hercegovinu.