Učenice iz BiH pobijedile na takmičenju u Beču

Učenice OŠ “Aleksa Šantić” Hena Ahmetspahić i Hana Hasanić na najbolji način su predstavile Sarajevo i BiH na međunarodnom takmičenju.


Foto: Envato
Foto: Envato

Učenici OŠ “Aleksa Šantić” nastavljaju sa nizanjem domaćih i međunarodnih uspjeha. Hena Ahmetspahić i Hana Hasanić su sa nastavnicom Sabinom Karović ponovo obradovale i na najbolji način predstavile i svoju školu, ali i Sarajevo i BiH.

Na takmičenju Danube Art Master 2022 u Beču njihovi radovi su prepoznati od stručnog žirija sastavljenog od članova Međunarodne komisije za zaštitu rijeke Dunav (ICPDR). Video Stop izgradnji MHE, rad učenice Hene Ahmetspahić, na osnovu glasova žirija je osvojio prvo mjesto.

Online glasanje

Rad Usamljeni labud, koji je djelo učenice Hane Hasanić, osvojio je prvo mjesto publike putem online glasanja i drugo mjesto od članova žirija ICPDR.

– Ove godine više od 1.300 djece iz 180 škola iz zemalja koje pripadaju slivu rijeke Dunav, Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka, Njemačka, Mađarska, Moldavija, Rumunija, BiH, Srbija, Slovačka, Slovenija, Ukrajina predalo je 480 radova. Ponosni smo na uspjeh učenica, rekli su iz OŠ “Aleksa Šantić”.

Nastavnica Sabina Karović nam je objasnila da je pobjednički video Stop izgradnji MHE zahtijevao istraživanje o izgradnji MHE na malim rijekama, zatim snimanje videomaterijala i montiranje.

– Videom smo željeli ukazati na očuvanje biodiverziteta BiH i da izgradnja MHE izaziva katastrofalne posljedice na biljni i životinjski svijet, ali i na zdravlje čovjeka. Sa radom Usamljeni labud htjeli smo ukazati na važnost zaštite naših rijeka, te da se zbog ljudskih aktivnosti i nemara povećava broj ugroženih biljnih i životinjskih vrsta, rekla je Karović i naglasila da su se nadali dobrim rezultatima, ali biti najbolji, u ovako jakoj konkurenciji je iznad očekivanja.

OŠ “Aleksa Šantić” se prijavila sa četiri rada na takmičenje koje se organizuje na nivou BiH, a na osnovu glasova komisije tri rada su stekla pravo učešća na međunarodnom nivou. Učenica petog razreda Mia Harmandić predstavila se radom Pollution on River Springs i učestvovala na međunarodnom takmičenju Danube Art Master u grupi juniora. Hena i Hana su predstavljale BiH. Takmičenje Art Master ujedinjuje djecu iz država koje pripadaju slivu rijeke Dunav.

Za BiH Udruženje Ekotim koordinira takmičenje, a najbolji radovi predstavljaju našu zemlju na međunarodnom nivou koje organizuju ICPDR, Međunarodna komisija za zaštitu rijeke Dunav i Global Water Partnership Central and Eastern Europe.

– OŠ “Aleksa Šantić” je prva Eko škola u BiH, a 2022. smo dobili status Super Eko škole. Učestvujemo u mnogim aktivnostima koje su vezane za zaštitu i unapređenje životne sredine i zahvaljujući saradnji sa Rijadom Tikvešom duže od 10 godina učestvujemo na ovom takmičenju, a 2015. smo također bili međunarodni pobjednici, istakla je Karović, koja sa kolegicom Amelom Ahmethodžić vodi Ekološku sekciju.

Hena Ahmetspahić je učenica devetog razreda i u svemu se trudi dati maksimum.

– Važno mi je da se i zabavim dok radim, ali i da uživam u tome. Rezultat sam po sebi dolazi kao posljedica. Ne razmišljam o prvom mjestu na način da ga iščekujem ili da se zbog toga borim. Bitno je da svi uživamo u onome što radimo, rekla nam je Hena.

Svijest

I Hena, ali i Hana Hasanić, koja također pohađa deveti razred, naglašavaju da imaju veliku podršku porodice, ali i nastavnica koje su najviše zaslužne za njihove uspjehe u polju ekologije.

– Radom Usamljeni labud željela sam ukazati da ukoliko ne promijenimo svijest ljudi i njihov odnos prema našim riječnim tokovima, u budućnosti možemo očekivati da o biljnim i životinjskim vrstama koje naseljavaju naše rijeke, umjesto da čitamo u enciklopedijama, nažalost, čitat ćemo u Crvenoj knjizi, izjavila je Hasanić, piše Mislioprirodi.ba.