Učenica osnovne škole u BiH snimljena kako šmrče nepoznati bijeli prah

Policija provjerava da li je učenica zapravo uzimala kokain.


Foto: Envato
Foto: Envato

Šokantan video-snimak, nastao u učionici Osnovne škole “Sveti Sava” u Kotor Varošu, na kojem je prikazana učenica koja šmrče nepoznati bijeli prah te još nekoliko njenih školskih drugara koji to gledaju, podigla je na noge tamošnje prosvjetne radnike, ali i policiju, s tim što zasad nije poznato da li je u pitanju kokain, umrvljena kreda ili nešto treće.

U ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi kažu da se vjeruje da je snimak nastao prije dvije ili tri sedmice, s tim što ni oni, kako tvrde, nisu znali za taj događaj, sve dok im nije dojavljeno, nakon čega su preduzeli sve što je potrebno.

Na snimku, koji je u posjedu “Nezavisnih novina“, ali i fotografijama ovih alarmantnih scena koje nećemo objavljivati, vidi se nekoliko učenika sedmog razreda, s tim što jedna učenica sjedi na stolu te u ruci drži telefon na čijem se ekranu nalazi prah. Ona taj telefon dodaje drugoj učenici, koja lenjirom pravi liniju i udiše prah pomoću slamčice.

Na snimku se vidi i najmanje jedan dječak, a čuju se i glasovi ostalih učenika. ”

 – Šta dođe nastavnica, a vi se drogirate, govori u snimku jedna učenica, dok druga djevojčica nešto kasnije dobacuje da “nije droga”. Uz ostalo, čuje se i kada jedna učenica izgovara “kokain”, ali i rečenice kao što su “Naspi još malo” i “Jesi gledao ‘Rane’?”

U školi kažu da će istragom, koju sprovodi policija, biti utvrđeno o kakvom se prahu radi i da li je, eventualno, riječ o kokainu. Na našu opasku da je, bilo da se radi o narkotiku ili nekoj drugoj supstanci, svakako šokantno to što je u snimku vidljivo da đaci znaju kako se kokain koristi, u školi odgovaraju da se s tim slažu.

Pritom, u ovoj vaspitno-obrazovnoj ustanovi ističu da ništa ne sakrivaju pod tepih i odmah su nakon što su, sredinom prošle sedmice, saznali da postoji ovaj snimak, o svemu obavijestili sve nadležne. Sve se, dodaju, događalo u pauzi između časa i takmičenja iz matematike.

 – Naravno, obazrivo smo postupili prema djeci. O svemu su upoznati razredni starješina i stručno-pedagoška služba. Upućen je i dopis Policijskoj stanici Kotor Varoš da nas obavijeste o njihovim informacijama koje se odnose na sporni snimak, a obavijestili smo i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske, ističe u izjavi za “Nezavisne novine” Dušan Petrušić, direktor OŠ “Sveti Sava”.

On dodaje da je  u utorak obavljen razgovor s roditeljima dvoje učenika sa snimka, a isto će biti učinjeno i s roditeljima ostalih đaka koji su kritičnih momenata bili u učionici.

 – Neki roditelji se mogu odazvati, neki nisu mogli odmah. Evo, danas je i roditeljski sastanak. Ta djeca su i dalje u nastavnom procesu i mi vodimo veliku brigu o njima. Djeca su nam prioritet, naveo je Petrušić.

Na pitanje kakva je dalja procedura, odnosno da li će neko od djece biti testiran na eventualno prisustvo narkotika, Petrušić odgovara da bi više informacija o tome trebalo da ima policija.

 – Poražavajuća je činjenica ovo što se desilo. Snimak jeste upalio alarme i mi ne želimo ništa da sakrijemo. Cilj nam je da pokažemo da se ovakve stvari ne smiju dešavati u školskom objektu niti bilo gdje drugo, jer mi smo i vaspitna i obrazovna ustanova, rekao je Petrušić.

Iz Policijske uprave Banjaluka za “Nezavisne novine” su potvrdili da su pripadnici Policijske stanice Kotor Varoš 8. februara zaprimili anonimno snimak na kojem se vidi kako maloljetno lice u prostorijama osnovne škole u Kotor Varošu konzumira nepoznatu supstancu koja asocira na drogu.

 – Policijski službenici su preduzeli sve neophodne mjere i radnje iz svoje nadležnosti, te nije utvrđeno o kojoj supstanci se radi, kaže Danijela Mučibabić, portparol Policijske uprave Banjaluka. Prema njenim riječima, o događaju je obaviješten dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka, koji se izjasnio da u konkretnom događaju nema elemenata krivičnog djela.

 – Policijski službenici i dalje preduzimaju sve mjere i radnje u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti ovog događaja. Takođe, obaviješten je i Centar za socijalni rad Kotor Varoš, koji će preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti, navode iz policije za “Nezavisne novine”.