Savjeti roditeljima: ubrzajte jutarnju rutinu

Ako se vaša jutra sa školarcem obično pretvore u utrku sa vremenom, možda biste trebali razmisliti o načinima kako ubrzati jutarnju rutinu.


Mnogim roditeljima dešava se da u zadnji čas dovedu djecu u školi i nakon toga jure na posao. Takva situacija, ako se često ponavlja, nije dobra ni za dijete, a još manje za roditelja koji od samog početka dana juri 100 na sat.

Evo na koje sve načine možete ubrzati, ali u isto vrijeme i relaksirati jutra u radnim danima:

Držite se redovne jutarnje rutine

Uvijek se držite ustaljene rutine i redoslijeda. To znači da ako se dijete kupa navečer, pere zube nakon oblačenja ili se češlja prije pranja zube, uvijek treba slijediti isti redoslijed svih radnji. Pridržavanjem iste jutarnje rutine svaki dan ćete zapravo ubrzati cijeli proces, jer je veća vjerovatnost da će djeca uraditi ono što trebaju bez da ih konstantno podsjećate.

Provjerite vremensku prognozu noć prije

Na taj način uvijek ćete imati na vrijeme pripremljene čizme za kišu, kabanice i kišobrane. Mnogo vremena se izgubi u biranju adekvatne odjeće ukoliko se vrijeme promjeni preko noći. Stoga, budite informisani.

Spremna torba

Neka vaš školarac spremi svoju školsku torbu večer prije. Sve što će biti potrebno za naredni školski dan trebalo bi biti u torbi prije odlaska na spavanje. Torbu smjestite negdje u blizini ulaznih vrata, pored jakne i cipela.

Napravite užinu unaprijed

Sendviči mogu bez problema prenoćiti u frižideru. Također, možete pripremiti kompletnu užinu: voće, sok ili vodu, grickalice… Sve to može stajati u frižideru i čekati sljedeće jutro. Na taj način možete uštedjeti dragocjeno dodatno vrijeme i jednostavno užinu iz frižidera staviti u školsku torbu prije polaska.

Timski rad

Predstavite ideju ubrzanja jutarnje rutine cijeloj porodici, na način da je prikažete kao porodični projekat. Tako će i djeca imati osjećaj doprinosa kada u školu stignu desetak minuta ranije i bez dodatnog stresa. Pored toga, taj će ih osjećaj motivirati da se potrude brzo obaviti svoje zadatke svakog jutra.

(Roditeljstvo.com)