Prepoznajte simptome stresa kod djeteta

Pritisak škole, razni rokovi, upoznavanje novih ljudi, privikavanje na novu životnu situaciju ili jednostavno žongliranje između zahtjeva škole, roditelja i društvenog života, lako može dovesti do osjećaja stresa kod mnoge djece.


Stoga, veoma je važno da roditelji razumiju i znaju prepoznati simpomte koji mogu prouzrokovati stres kod djeteta, kako bi bili u stanju da mu pomognu.

U nastavku donosimo najčešće  uzročnike stresa kod školske djece:

Probavni problemi

Želučani problemi, mučnina, povraćanje ili proljev mogu vrlo lako biti simptomi stresa kod školske djece, posebno ako se često pojavljuju ili se čini da su prerasli u hronično stanje.

Srčani problemi

Povećan broj otkucaja, lupanje srca i visok krvni pritisak su simptomi koji se mogu pojaviti kada je dijete pod stresom. Ovakvi simptomi, ukoliko traju duži vremenski period, mogu prouzrokovati stvarne srčane bolesti. Učenicima i studentima koji osjećaju lupanje srca preporučuju se vježbe dubokog disanja ili drugih opuštajučih aktivnosti kako bi smanjili stres i vratili otkucaje srca na normalu.

Bolovi

Glavobolje, bol u prsima, bol u leđima ili opšti bolovi u tijelu (mišićima) se mogu pojaviti kada je dijete pod stresom. Ovi bolovi ponekad mogu stvoriti zabludu da se  radi o nekoj stvarnoj fizičkoj bolesti. Međutim, razne opuštajuće aktivnosti mogu pružiti olakšanje.

Spavanje

Promjene navika spavanja također su znak stresa. Iako neka djeca mogu spavati mnogo više nego što je uobičajeno, kao odbrambeni odgovor u borbi sa stresom, ima mnogo više onih koji imaju poteškoća sa spavanjem, i biće budni noću sa tjeskobnim mislima o izvoru i razlogu svog stresa.

Oslabljen imunološki sistem

Neka djeca se češće razbolijevaju od svojih vršnjaka. Jedan mogući razlog je taj što je njihov imunološki sistem jednostvano oslabljen, što ih čini osjetljivijim na viruse i bolesti.

Promjene u težini

Također je moguće da se djeca jednostvano okrenu hrani kako bi se bolje nosila sa svojim stresom, dok drugi mogu izgubiti apetit i početi preskakati redovne obroke. Ove nezdrave navike mogu dovesti do debljanje ili gubitka težine.

Fiziološke promjene

Određene fiziološke reakcije se aktiviraju kada um osjeti da je tijelo u opasnosti. Kada se to dogodi, hormon stresa kortizol i adrenalin preplave tijelo i uzorkuju nekoliko fizičkih promjena. Ubrzano disanje, broj otkucaja srca i metabolizam se ubrzavaju da bi se omogućio brži protok krvi. Osjetila se izoštre i pojača se znojenje kako bi se tijelo pod stresom brže ohladilo.

(Roditeljstvo)