U velikom broju škola ima djece koja ne konzumiraju ništa tokom boravka u školi

Zahtjev da se djeci obezbijedi kvalitetan obrok u školi.


Foto: ŠKOLSKI / Envato

Inicijativa “Pravo svakog djeteta na školski obrok” zahtijeva od Vlade i nadležnih ministarstava da sistemski riješe pitanje kvalitetne školske prehrane za svu djecu. Inicijativa se zalaže da svako dijete ima pravo na besplatan, kvalitetan i nutrutivno bogat školski obrok, o čemu je u Newsroomu govorila ‘borkinja za prava djece’, sociologinja Antonija Petričušić, profesorica Pravnog fakulteta u Zagrebu.

Navodi da su bez obroka najčešće djeca koja primaju dječji doplatak, djeca iz jednoroditeljskih porodica ili porodica i u kojima nijedan roditelj nije zaposlen, djeca koja sebi ne mogu priuštiti osnovne stvari poput odjeće, piše N1.

 – Treba nam sistem koji se bori za svakog školarca. Naša mjera želi da sva djeca u Hrvatskoj dobije tople obroke. Da država pokaže senzibilitet prema roditeljima, da pokaže da žele da dijete nije gladno prilikom 8-satnog boravka u školi kada su roditelji na poslu, rekla je, dodavši da su u razgovoru s direktorima saznali da u 40 posto škola ima djece koja ne konzumiraju ništa tokom boravka u školi. Naime, nisu tu samo djeca koja si ne mogu priuštiti obrok pa su gladna, ima i, na primjer, djece roditelja koji rade i nisu stigli napraviti obrok ili jednostavno ne žele jesti.

 – Uvedemo li univerzalnu mjeru, svima dostupnu, pokazujemo da skrbimo za naše građane, rekla je.

Kaže da se radi o 500-tinjak miliona kuna godišnje.

Koliko koštaju udžbenici, koliko je koštalo testiranje… Teško da se ne može naći i novac za financiranje školskih obroka, poručila je Antonija Petričušić.

Da li ovakvu inicijativu treba pokrenuti i u našoj zemlji?