U školske klupe vraćaju se učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola u Sarajevu

Povratak djece u klupe škola mnogi su sa nestrpljenjem čekali, a sada je poznato ko će se tačno vratiti u škole u Sarajevu.


Ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović i Haris Vranić, ministar zdravstva KS danas su saopćili da se u školske klupe 8. februara vraćaju učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Ministrica Hota-Muminović dala je pojašnjenja kako će se nastava odvijati.

 – U periodu pandemije prošli smo kroz razne izazove, a ministarstvo je kontinuirano izdavalo upustva o načinu rada i organizacije odgojno-obrazovnog procesa u školama. Pred nama je bila obaveza da redefiniramo momente koji su bitini, a naročio epidemiološke i da dobijemo inpute zdravstvene struke, kazala je.

Ministrica je pojasnila koji razredi će se vratiti u školske klupe te da su dopunili upustva za izvođenje nastave.

 – Od 8. februara imamo namjeru da se stariji razredi odnosno deveti razred osnovne škole i treći razredi trogodišnjeg i četvrti razredi četverogodišnjeg srednjoškolskog obrazovanja vrate u školske klupe, ali uz strogo pridržavanje svih epidemioloških mjera, navela je.

Uputstvo za izvođenje nastave poboljšano je u saradnji s Udruženjem roditelja KS, piše Klix.

Ministar Vranić istakao je kako će pratiti epidemiološku situaciju i prilagođavati se mjerama.

 – Pripremili smo i brze testove, a prije početka nastave vršiti će se epidemiološka anaketa nastavnog osoblja. Svi oni koji budu imali neke znake koronavirusa su obavezni da to prijave da bismo isključili mogućnost da neko od nastavnika proširi zarazu, rekao je.