U Sarajevu predloženo opisno ocjenjivanje učenika, ministrica objasnila: Ništa nije konačno

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo trenutno provodi aktivnosti na izradi nacrta zakona o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi u ovom kantonu, potvrdila je ministrica Naida Hota-Muminović.


Ilustracija: Envato
Ilustracija: Envato

Kako je objasnila, radi se na prvoj, radnoj verziji materijala i svaki član komisije iznosi svoje prijedloge, a sa zajedničkim ciljem da se u konačnici doprinese boljoj zakonskoj regulativi u ovoj oblasti, piše Klix.ba.

– S obzirom na to da smo upoznati o informaciji da se u javnosti vodi diskusija o uvođenju opisnog ocjenivanja iz određenih nastavnih predmeta u osnovnoj školi, što je ujedno prijedlog jednog od članova komisije, ističem da nijedan prijedlog nije još uvijek u konačnici usvojen te komisija još uvijek radi na prvoj verziji ovog radnog materijala, objasnila je Hota-Muminović na Facebooku.

Kako je potcrtala, prilikom utvrđivanja teksta koji će Vladi KS predstaviti kao prijedlog nacrta ovog zakona, svakako će voditi računa o ukupnom kontekstu i ukupnom blagostanju obrazovne zajednice i najboljem interesu učenika i uposlenika u obrazovanju.

– Ograđujemo se od bilo kakvih aktivnosti kojima se u ovoj fazi izrade zakona uznemirava obrazovna zajednica, zaključila je ona.