U sarajevskoj školi u sedam dana učenicima promijenili tri razrednika

Zbog takvog haotičnog stanja, u mnogima obrazovnim ustanovama do sada nije održan nijedan roditeljski sastanak.


Foto: Avaz
Foto: Avaz

Iako je od početka nove školske godine prošlo više od deset dana, u pojedinim školama postoje odjeljenja koja još nemaju razredne starješine za ovu godinu.

Takav primjer imamo u Osnovnoj školi „Osman Nuri Hadžić“, gdje su se u jednoj sedmici učenicima znala promijeniti i do tri razrednika. Nažalost, ovo nije usamljen slučaj. Zbog takvog haotičnog stanja, u mnogima obrazovnim ustanovama do sada nije održan nijedan roditeljski sastanak.

Veliki stres

Da će se ovo desiti, unazad nekoliko mjeseci upozoravao je Saudin Sivro, prvi čovjek Sindikata osnovnog odgoja i obrazovanja KS.

– Konkursi su objavljivani od 30. jula, a neki čak i u prvoj sedmici septembra. Glavni razlog ovakvog stanja je kasno donošenje novog pravilnika. Konkursne procedure su i dalje komplicirane i traju predugo. Glavobolju zadaju i kriteriji za bodovanje, koji su poprilično izmijenjeni, što komisijama pravi brojne probleme, ističe Sivro.

Nažalost, kako ističe, zbog svega toga najviše ispaštaju djeca, pogotovo ona u nižim razredima, kojima se bez potrebe stvara stres.

– Ni u jednoj školi nisu okončani konkursi i to već traje 40 dana. Problem je i to što su neki kandidati primljeni u nekoliko škola pa sada oni biraju gdje će raditi. Zbog toga naredne godine treba pomjeriti konkurse za maj ili juni. Jedino će tako komisije imati vremena da prime najbolje kadrove, pojašnjava Sivro.

Prema njegovim riječima, u srednjim školama konkursi će trajati i do prve polovine oktobra.

– Već jučer je resorna ministrica Naida Hota-Muminović bila u obavezi, a na zahtjev škola, da poništi 37 radnih pozicija. To su radnici koji su sada zasnovali stalni radni odnos jer rade već četvrtu godinu, kaže Sivro.

Žale se komisije

Veliki teret je na članovima komisije koja provodi konkursne procedure. Zbog napora mnogi žele da napuste taj posao.

– Javljaju nam se nezadovoljni predstavnici jer njihov radni dan traje i više od deset sati. Ne možemo procijeniti kome je teže – kandidatima koji traže posao ili komisijama koje žele odgovorno obnašati svoju funkciju, a za to im treba više vremena. Zbog toga se sada dešavaju greške. Bit će posla i za inspekciju, dodao je Sivro, piše Avaz.