U ovom kantonu u BiH učenici idu na jesenji raspust

Učenici su na jesenjem raspustu koji traje sedmicu dana.


Foto: FENA

Učenici osnovnih škola u Unsko-sanskom kantonu (USK) od ponedjeljka (06.11.) su na jesenjem raspustu, koji traje sedmicu dana. Ovo je jedna od novina u okviru nedavno usvojenog kantonalnog Zakona o osnovnom odgoju i obrazovanju.

-Moram reći da je ova odluka naišla na pozitivno mišljenje svih uposlenika škola, roditelja i djece. Ovo je zapravo jedan od onih koraka ka Evropskoj uniji – izjavio je ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta USK Edvin Alijanović.

Osim jesenjeg, učenici u ovom dijelu Bosne i Hercegovine imat će i sedmicu proljetnog odmora, koji će početi prvog ponedjeljka u aprilu.

– Dobro će nam doći ove jednosedmične pauze, ne samo zbog odmora i druženja s prijateljima, nego i da nadoknadimo možda neko propušteno gradivo – rekla je Ines, učenica jedne od bihaćkih osnovnih škola.

Nastavnici smatraju da će praksa pokazati da li su jednosedmični jesenji i proljetni odmori pozitivna novina, ili će samo ostati na eksperimentalnoj osnovi.

Inače, raspust se ne odnosi na nastavno osoblje koje će i dalje raditi, dok se učenici u svoje klupe vraćaju u ponedjeljak, 13. novembra.