Raspisan javni poziv: I siromašni učenici ići će na ekskurziju?

Plan je sufinansiranje ekskurzija za djecu slabijeg imovinskog stanja.


Općina Centar početkom godine raspisala je javni poziv za dodjelu sredstava za sufinansiranje troškova ekskurzije djece slabijeg imovnog stanja. Javni poziv je objavljen na web stranici Općine Centar i ostaje otvoren tokom cijele godine, odnosno do utroška finansijskih sredstava za ovu namjenu.

Pravo prijavljivanja mogu ostvariti učenici završnih razreda osnovnih i srednjih škola koji redovno pohađaju školu, uz ispunjavanje i ostalih uslova navedenih u javnom pozivu.

Služba za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport Općine Centar izmijenila je Odluku o dodjeli sredstava, a što se odnosi na visinu ukupnih primanja domaćinstva. Raniji uslov bio je da ukupna primanja domaćinstva ne prelaze 1.000, a izmjenom odluke taj iznos je sada 2.000 KM.

Novina je i da bez obzira na ukupna primanja domaćinstva, pravo na podršku će ostvariti učenici bez oba roditelja i oni koji žive u porodicama sa troje i više djece, piše Oslobođenje.

Sredstva za sufinansiranje troškova ekskurzije dodjeljuju se na osnovu podnesenih zahtjeva i iznose do 200 KM za učenike završnih razreda osnovne škole, odnosno do 400 KM za učenike završnih razreda srednjih škola.

Zahtjev sa dokumentacijom podnosi se Službi za obrazovanje, društvene djelatnosti, kulturu i sport – Odsjek za obrazovanje i društvene djelatnosti putem pošte ili na protokol Općine Centar, Ulica Mis Irbina 1.

Javni poziv ostaje otvoren do kraja 2023, odnosno do utroška sredstava za ovu namjenu.

Za sve dodatne informacije zainteresovani mogu pozvati na 033/562-393.