U ovim situacijama djeci morate reći “ne”

Biti roditelj i procijeniti u kojim situacijama treba da budete strogi i da postavite jasnu granicu, a u kojim popustljivi, je nekada baš teško.


Zapravo, ako ćemo iskreno – uvijek je teško. Međutim, u određenim situacijama zaista nema prostora za prelaženje preko određenih ponašanja, čak i ako znate da je “ne” veoma demorališuće i može da vas dovede u još goru poziciju.

Autorka knjige “Peaceful Parent, Happy Kids”, Laura Markham, koja je po struci psiholog, kaže da sa jasnim “ne” tjerate djecu da razmišljaju unutar određenih okvira, tako da je zapravo potrebno mnogo afirmacije i ohrabrivanja, piše mamaonica.com.

Međutim u određenim životnim trenucima suprotna “komanda” je i te kako potrebna, kako bi se postavile granice i kako bi došlo do kvalitetnog emotivnog, fizičkog i psihičkog razvijanja.

Sa konstantnim štićenjem djeteta od realnog svijeta postići ćete suprotan efekat, zato zapamtite sljedeće situacije kada morate reći NE.

1. Na parkingu/u saobraćaju

Držanje za ruku na parkingu i generalno u saobraćaju je veoma važno i oko toga ne smije biti rasprave. Treba da budete jasni sa uputstvima, ne smijete popuštati, ali pokažite saosjećajnost – vi razumijete kako im to baš i nije najdraže.

2. Kada nekoga povređuje

Djeca u predškolskoj dobi ne razumiju da mogu nanijeti nekome bol, pa se često ne ophode kako treba prema psima, mačkama, drugim životinjama, pa čak i drugoj djeci. Međutim, u tom periodu shvataju šta znači “ne” i treba da im postavite granicu u odnosu sa drugima. Naučiti djecu saosjećanju je veoma važan dio odgoja.

3. Kada prisustvuju ili su dio nekog vida zlostavljanja

Među djecom je često zlostavljanje, tako da je važno da obratite pažnju kako se vaše ponaša prema drugima. Od malih nogu se uči dobrom odnosu prema ljudima.

4. Kada uništava (tuđe) stvari

Nemojte dopuštati da ulazi u sobu braće/sestara, da kvari, razbija i uništava stvari. Čije god da su.

5. Kada se skida u javnosti

Poželjno je da djetetu, kada navrši određenu dob (oko 4 godine), kažete da ne treba da se skida u javosti i spriječite pokušaje da to uradi.

6. Kada se neprimjerno ponaša u kafiću/restoranu

Kako kaže Markham, ukoliko vaša djeca nemaju mira i ne znaju da se ponašaju u mjestima koja zahtijevaju nešto striktnija pravila, možda ne biste trebali da ih vodite na ista. Takvi su na primjer restorani, gdje gosti očekuju mir i tišinu prilikom obroka, a često navedeni remete djeca.

7. Kada putuju avionom/autobusom

Ovo posebno važi za avione, s obzirom da avio kompanije imaju striktna pravila. Djeca ne smiju udarati nogama u sjediše ispred, dizati i spuštati stočić na sjedište ispred i biti glasna, a sve jer je riječ o zajedničkom prostoru. Kao savjet navodi da sa djecom možete malo prošetati kako biste smirili njihovu potrebu za aktivnošću.

8. Kada ih učite komunikaciji sa strancima

Ljudi često pričaju sa strancima, ali djeca to ne bi trebala da rade, jer i dalje nisu sposobni da rezonuju ko je dobronamjeran, a ko ne. Zato ih upozorite i naglasite da sa strancima ne smiju da idu nigdje.

9. Kada dijete krši obećanja

Ovo je isključivo stvar odgoja koji će igrati značajnu ulogu u budućnosti. Porodica treba da poduči o svim osnovnim ljudskim vrijednostima, obavezama i potrebama. Najbolji primjer ovakve situacije je kada djeca dobiju neki poziv za druženje koji ih baš raduje, pa pristanu iako su prethodno nešto drugo dogovorili.