U nekim zemljama je tako: Zašto bi šah trebao biti obavezan u školi?

Šah je povezan sa sposobnošću suočavanja i rješavanja problema.


Foto: Envato
Foto: Envato

Šah je još popularna igra širom svijeta, ali se s posebnom ozbiljnošću tretira u istočnoj Evropi. Primjera radi, Bugarski nacionalni olimpijski odbor lobirao je da se šah prizna kao olimpijski sport.

U septembru 2011. godine Armenija je šah uvrstila kao obavezni školski predmet za svu djecu stariju od šest godina.

Jedna nedavna psihološka studija otkrila je da je šah povezan s većim “kognitivnim sposobnostima, sposobnošću suočavanja i rješavanja problema, pa čak i socioafektivnim razvojem djece”.

Naravno, budući da se radilo o promatračkoj studiji, poveznica bi mogla biti posljedica nekog trećeg faktora ili mogućnosti da su pametna, zrela djeca uopće sklonija igranju šaha.

U videu učitelj matematike / šaha kaže:

– Šah trenira logično razmišljanje. Uči se odlučivati, trenira pamćenje, jača snagu volje, motivira djecu na pobjedu i uči ih kako se nositi s porazom. To je jedini školski predmet koji sve to može. To je vrlo zanimljiv uvid, piše portal Big Think. Ne samo da šah pomaže u treniranju mozga već i djecu uči osnovnim životnim vještinama.

U našoj kulturi dijelimo trofeje pobjednicima i gubitnicima – ili uopće zanemarujemo vođenje rezultata – zbog neke pogrešne, politički korektne ideje da nikada ne bismo smjeli povrijediti ničije osjećaje.

Ali u Armeniji škole uče djecu stvarnosti – ponekad izgubite. To je važna lekcija i treba je naučiti u mladosti, prenosi Faktor.ba.

Ono što šah čini toliko fascinantnim je to što se dvije igre nikada neće odigrati isto.