U KS upisano blizu 4.000 srednjoškolaca: Najveći interes učenici pokazali za ovu školu

Drugi upisni rok počeo je jučer i trajat će do 4. jula, što učenicima ostavlja još jednu mogućnost upisa u željene škole.


Foto: Envato
Foto: Envato

U Kantonu Sarajevo je završen konkurs prvog upisnog roka u srednje škole, a od septembra će u klupama sjediti blizu 4.000 prvaka.

Budući prvaci su tokom prethodne dvije sedmice dana imali priliku konkurisati na ukupno tri srednje škole koje žele pohađati u naredne četiri, odnosno tri godine.

Buduće srednjoškolce, po završetku devetog razreda, čekala je iscrpljujuća eksterna matura koja je za mnoge bila ujedno i stresna. Ipak, kako je saopćeno iz kabineta Ministarstva za odgoj i obrazovanje KS, ostvareni rezultati su i više nego dobri.

Svoje obrazovanje nastavit će blizu 4.000 budućih srednjoškolaca u 41 javne i privatne ustanove u KS.

Drugi upisni rok u srednje škole u KS od 30. juna

 – Prema trenutnim informacijama, 3.956 učenika je izvršilo online upis u srednje škole. Od tog broja, 2.693 učenika se nalazi na rang listi svog prvog izbora – dakle dvije trećine učenika je zadovoljilo kriterij za školu koju je navelo kao svoj prvi izbor što je jako dobar rezultat, kazala je savjetnica ministrice za odgoj i obrazovanje KS Lamija Husić.

Dodaje će od septembra u školskim klupama u KS sjediti i učenici koji dolaze iz drugih gradova u BiH, a u prvom roku je upisano oko 120 njih.

Ministarstvo je u toku prvog upisnog roka omogućilo učenicima reizbor – izmjenu liste škola za koje su aplicirali ukoliko smatraju da svojim osvojenim bodovima ipak ne mogu ispuniti kriterij za određene škole, piše Klix.ba.

Također, drugi upisni rok počeo je jučer i trajat će do 4. jula, što učenicima ostavlja još jednu mogućnost upisa u željene škole.

 – Nakon drugog upisnog kruga, na stranici ministarstva će biti objavljen spisak škola u kojima je ostalo neupražnjenih mjesta. Nećemo raspisivati treći konkurs, već će đaci krajem augusta potrebnu dokumentaciju moći predati u tim školama u kojima je ostalo mjesta, a za koje ostvaruju potrebni broj bodova, kazala je Husić dodajući da ni jedan učenik neće ostati neupisan u narednu školsku godinu.

Stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja

Kao i prethodnih godina, najveći pritisak i interesovanje učenika su na škole sa gimnazijskim sistemom obrazovanja. Dominiraju Druga gimnazija, Prva bošnjačka, potom Treća i Prva gimnazija.

 – Imamo i značajan interes učenika u Srednju elektrotehničku, kao zatim u škole medicinskih usmjerenja, kaže savjetnica u kabinetu ministarstva za odgoj i obrazovanje KS.

Ono na šta su posebno posebni iz ovog ministarstva jeste projekat koji traje već više od dvije godine, a kojim se stipendira upis učenika na deficitarna zanimanja.

 – Prošle školske godine izdvojen je značajan iznos za ministarstvo u vrijednosti od 350 miliona KM. Od toga je značajan dio išao na stipendiranje učenika deficitarnih zanimanja, u školama sa trogodišnjim stepenom obrazovanja, kaže Husić i dodaje da u prvom upisnom roku sva mjesta u tim školama budu ispunjena.