Pogledajte kako izgleda sarajevska Druga gimnazija nakon obnove

Napravljen je ljepši ambijent za boravak učenika i nastavnog osoblja.


Foto: Vlada KS

Završeni su radovi na poboljšanju energijske efikasnosti zgrade sarajevske Druge gimnazije, saopćili su iz Vlade Kantona Sarajevo.

Radovi su podrazumijevali termoizolaciju fasade, djelomičnu zamjenu dotrajalih otvora, termoizolaciju stropa negrijanog prostora, ugradnju termostatskih ventila na postojećim radijatorima.

Otkrivanju table sa nazivom finansijera i prijatelja projekta prisustvovao je predsjedavajući Skupštine Kantona Sarajevo Elvedin Okerić (NiP), premijer Kantona Sarajevo Edin Forto (NS) i ministar komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović.

Okerić je izjavio da Vlada Kantona Sarajevo prvi put izdvaja 20 miliona KM za utopljavanju javnih ustanova.

 – Druga gimnazija ima poseban značaj u Sarajevu te nam je drago da smo imali priliku da građanima, učenicima i nastavnicima uredimo ovu građevinu i da se na neki način odužimo za sve ono što je ova ustanova uradila za sve učenike koje je odškolovala i dala društvu, kazao je Okerić.

Foto: Vlada KS

Premijer Forto je istakao da se u okviru ovog projekta poboljšava energijska efikasnost na građevinama u svim općinama Kantona Sarajevo.

 – To su najčešće škole, osnovne i srednje, fakulteti, vrtići i domovi zdravlja. Ne postoji kvalitetniji program u Kantonu Sarajevo od ovog renoviranja svih ovih zgrada, a Druga gimnazija je jedna od njih. Više od 600.000 KM uloženo je u toplotne i termoizolacije kako bi se uštedilo na energiji i iz te uštede će se vraćati kredit. Objekat je ljepši, učenicima i nastavnicima je ljepše boraviti unutra, a zgrada vraća svoj kredit od ušteda. Mi ćemo nastaviti raditi ove projekte, bit će još vrtića, još škola, najavio je Forto.

Foto: Vlada KS

Resorni ministar Hadžiahmetović podsjetio je da ovaj projekt podrazumijeva implementaciju mjera energijske efikasnosti na 40 javnih zgrada u našem kantonu.

 – Sretni smo da je ovaj projekt veoma uspješan i ovo je već treća građevina gdje prisustvujemo završetku radova od kojih benefite imaju prije svega građani. U ovom slučaju to su naši školarci koji će imati bolji ambijent u kojem borave. Važno je napomenuti da je sve u skladu sa Kantonalnim ekološkim akcionim planom, a opredjeljenje Vlade KS je da ispunjavamo odredbe iz ovog plana. Riječ je o veoma zahtjevnoj građevini i sam uloženi iznos sredstava govori tome u prilog, a mi smo poduzeli sve neophodne aktivnosti na ovoj sanaciji i imamo u konačnici i dobar rezultat, kazao je ministar Hadžiahmetović.

Direktor Druge gimnazije Sarajevo Seid Alibegović zahvalio se vladi, jer su, kako je naveo, prepoznali potrebu da ova građevina bude izabrana u okviru projekta te je istakao da će sada osim ušteda imati i ljepši ambijent za boravak učenika i nastavnog osoblja, piše Klix.ba.

Alumnista Druge gimnazije Haris Imamović kazao je da je sretan zbog realizacije ovog projekta i da je učenicima značajno da je ambijent u kojem rade ugodan, jer je puno bolja radna atmosfera te da su produktivniji.

Vlada Kantona Sarajevo je za projekat “Energijska efikasnost u javnim objektima Kantona Sarajevo” osigurala finansiranje u iznosu od osam miliona eura iz kreditnih sredstava Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), dok je Evropska unija, putem Regionalnog EE programa, osigurala nepovratna sredstva u iznosu od dva miliona eura, saopćili su iz Vlade KS.