U kojim zemljama u svijetu roditelji najviše novca troše na dječju edukaciju

Edukaciju svoje djece roditelji većinom finansiraju od mjesečnih plata, manje kreditom ili ušteđenim novcem


_Alicja_ / Pixabay

Kada je riječ o ulaganju u edukaciju, odnosno, obrazovanje djeteta, roditelji u Hong Kongu najviše troše. U prosjeku tako za obrazovanje djece od osnovne škole do univerziteta izdvoje više od 130.000 dolara. Slijede ih Ujedinjeni Arapski Emirati gdje roditelji za edukaciju u prosjeku troše gotovo 100.000 dolara, a na trećem mjestu su Singapurci. Oni za edukaciju djece izdvoje prosječno 70.000 dolara, prenosi djecjaposla.com.

U SAD-u koje su poznate po skupom školovanju i u kojima se nalaze šest od 10 najboljih svjetskih univerziteta roditelji prosječno za školovanje djece izdvoje 58.000 dolara – manje od polovice prosječne potrošnje u Hong Kongu. Prosječna potrošnja u Francuskoj je najniža od 15 ispitanih zemalja. Ondje roditelji troše samo 16.000 dolara. Slično je i u Indiji, Indoneziji i Egiptu, gdje roditelji troše u prosjeku manje od 20.000 dolara na obrazovanje djece.

Istraživanje je u 15 zemalja (Australija, Kanada, Kina, Egipat, Francuska, Hong Kong, Indija, Indonezija, Malezija, Meksiko, Singapur, Tajvan, UAE, UK i SAD) provela međunarodna tvrtka HSBC-a ispitavši više od 8400 roditelja u 15 zemalja. Uračunali su sve troškove obrazovanja djeteta od osnovne škole do kraja fakulteta, uključujući školarine, knjige, prijevoz i smještaj. Roditelji tako za školovanje prosječno izdvoje 44.221 dolara, odnosno, 67.502 dolara ako sami plaćaju školovanje ili 32.647 dolara ako se škola i fakultet financira barem djelomično iz državnog proračuna.

Francuski roditelji prilično su pesimistični na budućnost svojih potomaka. Manje od polovice ispitanih (42%) vjeruje u svijetlu budućnost svoje djece, u usporedbi s globalnim prosjekom od 75%. Najoptimastičniji su Azijati, u Indiji je optimistično 87% roditelja, a u Kini njih 84% .

Unatoč pesimizmu u mnogim zemljama, finansiranje obrazovanja svoje djece glavni je prioritet za većinu roditelja. Naime, njih 87% diljem svijeta pomaže u finansiranju obrazovanja svoje djece. To uključuje plaćanje školarina, sveučilišnih školarina, knjiga, uniforma, prijevoza i smještaja.

Da bi to ostvarili roditelji se žrtvuju pa mnogi navode da odustaju od hobija ili smanjuju aktivnosti u slobodno vrijeme, uključujući i blagdane.

S obzirom na iznos koji troše, nije iznenađenje ni da da roditelji imaju čvrst stav o tome kako taj novac treba potrošiti. Tako diljem svijeta roditelji favoriziraju tradicionalno financijski isplativija zanimanja te tako prednjači medicina (13%), menadžment i financije (11%) i inženjerstvo (10%).

Također, žele im djeca steknu čim veći stepen obrazovanja pa tako njih 78% smatra da je završetak poslijediplomskog studija važan.

 

(Školski.ba)