U BH gradu popunjeno jedno odjeljenje: Koje pogodnosti su privukle učenike u konobare?

Nakon dvije godine upisano čitavo odjeljenje konobara.


Foto: Envato
Foto: Envato

Iako je potražnja za zanatima u RS opala, u posljednje vrijeme bilježi se blagi porast, pa je tako u Ugostiteljsko-trgovinsko-turističkoj školi u Banjaluci nakon dvije godine upisano čitavo odjeljenje konobara.

Boris Spasojević, direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci, rekao je za “Nezavisne” da su nakon dvije godine pauze konačno upisali jedan čitav razred konobara.

 – Upisali smo jedno odjeljenje konobara od 24 učenika, onako kako je bilo predviđeno nastavnim planom i programom, rekao je Spasojević.

Kako ističe, tome je posebno doprinijelo to što je Ministarstvo prosvjete i kulture RS zanimanje konobar stavilo na listu deficitarnih zanimanja.

 – Zanimanje konobar je sada deficitarno, za koje učenici imaju određene benefite kao što su mjesečna stipendija u iznosu od 100 KM i besplatan prijevoz, rekao je Spasojević i dodao da su sve to razlozi koji su privukli učenike da upišu baš tu školu.

Prema njegovim riječima, profesori ove škole su odradili dobru promociju u osnovnim školama, što je još jedan razlog za upis đaka.

 – Naši profesori su prije upisa uradili promociju u osnovnim školoma, te su našim budućim učenicima kazali koliko je to perspektivno zanimanje, rekao je Spasojević.

On ističe da je sada zanimanje konobar veoma dobro plaćeno.

 – To nije više kao prije da nije dovoljno plaćeno. Sada završeni konobari imaju priliku da odmah nađu posao u struci i da dobiju adekvatnu platu za svoj rad, rekao je Spasojević.

Kako za “Nezavisne novine” ističe Bojan Bakal, direktor Poljoprivredne škole u Banjaluci, oni će ove godine imati jedno odjeljenje mesara i pekara, koji će biti zajedno.

 – Upisali smo po 13 đaka mesara i pekara. Sada čekamo odobrenje resornog ministarstva za sastavljanje u kombinovano odjeljenje, rekao je Bakal.

Kako je dodao, sve opšte obrazovne predmete će slušati zajedno, jedno će praktični rad i stručni predmeti biti odvojeni.

 -Mi smo prošle godine upisali oko 90 učenika, a ove godine imamo upisanih 110 učenika. Možemo reći da imamo blagi porast broja upisanih đaka, rekao je Bakal.

Podsjećamo, na tržištu rada je velika potreba za konobarima, u nekoliko škola ugostiteljskog smjera u RS već dvije (u Bijeljini), odnosno tri godine (u Banjaluci) zbog nedovoljnog broja zainteresovanih učenika ne postoji odjeljenje konobara.

Kako je tom prilikom rekao Boris Spasojević, direktor Ugostiteljsko-trgovinsko-turističke škole u Banjaluci, treću godinu zaredom nemaju odjeljenje konobara.

 – Sve više đaka se odlučuje da upiše četvrti stepen, odnosno ugostiteljski tehničar, a ne za konobare, jer je to treći stepen. Razlog je to što nakon završetka školovanja imaju mogućnost da se upišu na fakultet i slično. Za konobare imamo svega šest kandidata, tako da ne možemo formirati odjeljenje, kazao je tada Spasojević te dodao da je jedan od razloga i taj što je djece sve manje.