Tuzla: Održana radionica “Važnost nenasilne komunikacije u dijalogu”

U prostorijama O.Š. “Brčanska Malta” u Tuzli, održana je još jedna u nizu radionica u sklopu ETOS Inicijative, a ovaj put predavači su fokus usmjerili na važnost nenasilne komunikacije u dijalogu.


O nenasilnoj komunikaciji govorila je pedagogica Mevlida Nurkanović, koja ističe da je njen značaj u otvaranju mogućnosti da se u komunikaciji usmjerimo na osjećanja i potrebe drugih. Osim toga, ogleda se i u tome što pomaže u mirnom rješavanju i sprečavanju konflikta, prenosi mreza-mira.net.

Učesnici su imali priliku da kroz igru i interaktivne aktivnosti uče na ovu temu, a sa predavanja se naročito ističe podatak o načinu na koji je Marshall B. Rosenberg, osnivač Centra za nenasilnu komunikaciju, opisao ovu vrstu sporazumijevanja. On naime, navodi da je “nasilna komunikacija jezik zmije (šakala), a nenasilna komunikacija – jezik žirafe”.

Radionica je realizovana uz koordinaciju prof. razredne nastave, Munevere Rahmanović – Hrbat, a projekat je dio programa ETOS Inicijative koji provodi TPO Fondacija iz Sarajeva.

(Školski.ba)