Trebaš nešto brzo zapamtiti? Otkriveno je da je najbolje da to nacrtaš

Nikako da zapamtiš svih onih deset definicija za jednu stvar, ovo će ti definitivno pomoći u tome - a i zabavno je!


netmaru / Pixabay

Ako ti je potrebna pomoć u pamćenju, možeš se okušati u crtanju. Novo istraživanje je pokazalo da bolje pamtimo stvari kad ih nacrtamo umjesto da ih zapisujemo, prenosi teen385.com.

U istraživanju objavljenom u časopisu The Quarterly Journal of Experimental Psychology, istraživači su proveli niz eksperimenata tražeći od ispitanika da nacrtaju ili zapišu različite predmete. Ukupno gledajući, istraživanje je pokazalo da su ispitanici bili u stanju bolje se sjetiti predmeta kada su ih nacrtali.

Primjerice, u jednom istraživanju ispitanicima su dali nekoliko različitih zadataka s različitim nizovima riječi. Morali su ih ili zapisati, nacrtati, vizualizirati, navesti atributne riječi ili pogledati sliku riječi u kontekstu. Ispitanici su imali najveće šanse sjetili se riječi koje su bile nacrtane. To je navelo istraživače da zaključe:

Zajedno, ovi eksperimenti ukazuju na to da crtež poboljšava memoriju u odnosu na druge metode. Predlažemo da crtež poboljšava pamćenje potičući besprijekornu integraciju semantičkih, vizualnih i motoričkih aspekata praćenja memorije.

Kako bi se ovi rezultati proveli u praksi, New York Magazine predlaže da napraviš popis obaveza. To ti može pomoći da zapamtiš što moraš učiniti i da ostaneš usredotočen/a na te zadatke tijekom cijelog dana. Ovaj savjet može također biti koristan za učenje, a može pomoći i stvaranje mentalne mape pomoću crtanja.

Naravno, ovo je samo jedno istraživanje, a tvoji rezultati mogu varirati. Međutim, vrijedi pokušati!

(Školski.ba)