Trebaju li roditelji pregledati poruke koje njihova djeca pišu na mobitelu?

Djetetovo ponašanje na mobitelu ne ovisi o dobi već o zrelosti.


Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato
Ilustracija: ŠKOLSKI / Envato

Djeca danas dobivaju mobitele već u najranijoj dobi. Iako će roditelji na društvenim mrežama napisati da nema šanse da djetetu kupe mobitel do šestog razreda ili da je njihovo dijete jedino u razredu bez mobitela, nekako viđamo sve više prvačića kako guglaju i surfaju.

S obzirom na dob djece, internetsku nepismenost i emotivnu nezrelost, nije ni čudo da roditelji ponekad imaju želju zaviriti u njihov mobitel i saznati što se događa u životu njihova djeteta. No, je li to opravdano i je li isto kao da im čitate dnevnik?

I dok se roditelji izmučeni moralnom dilemom i zabrinutošću za dječju sigurnost, stručnjaci su pripremili par korisnih uputa za njih:

Treba li djeci provjeravati mobitel i poruke?

Odgovor je….ovisi. Stručnjaci za adolescentsku psihologiju kažu da to ovisi o više faktora, odnosno o dobi djeteta, dogovoru oko provjere mobitela između roditelja i djeteta te hoće li dijete biti prisutno dok roditelj “kopa” po mobitelu.

 – Ovo se može uporediti s čitanjem dnevnika i za djecu može biti i više nego zastrašujuće da im roditelji čitaju poruke. S druge strane, važno je da roditelji prate što se događa s njihovim djetetom, poručili su psiholozi.

Također, smatraju da je vrlo važno obaviti razgovor s djetetom i objasniti svoje namjere i želju da ga zaštitite. Roditelj nikako ne bi trebao biti vođen željom da jednostavno prekapa po porukama svog djeteta i saznaje njegove tajne.

Postoji li način da to učinite dostojanstveno?

Nekim je roditeljima, što se sigurnosti tiče, dovoljno da putem mobilne aplikacije prate kretanje svoga djeteta. No, istraživanja pokazuju da djeca to ne vole. U ispitivanju djece u dobi od 8 do 19 godina, njih čak 76 posto požalilo se da im takve aplikacije narušavaju privatnost, međuljudske veze i odnose te i odnose s roditeljima kojih ih ne žele prestati koristiti.

Jedini način, komentirali su stručnjaci, koji uključuje dostojanstveno nadziranje djeteta je onaj koji uključuje i otvorenu komunikaciju s njim.

 – Djecu bi trebalo upozoriti da kada dobiju prvi mobitel, roditelji će tu i tamo škicnuti kakvi se razgovori odvijaju preko njega, u kojim se grupama dijete kreće, kako se ponaša na internetu te kakvu mu je ton razgovora. Djeci treba objasniti da to nije nikakva kazna već samo želja da budu sigurni i da se lijepo ponašaju u digitalnom svijetu, poručili su.

Treba li postaviti drugačija pravila s obzirom na dob?

Kada je o dobi djeteta riječ, stručnjaci joj ne pridaju toliku važnost kao zrelosti.

 – Kao i tolike stvari u djetinjstvu, i dobivanje mobitela ovisi o povjerenju kojeg su djeca zaslužila kod svojih roditelja. Naravno, mlađe dijete zahtjeva više nadzora dok uče o pravilima i granicama, a taj nadzor može slabiti ako pokazuju da su pouzdani, komentiraju stručnjaci.

Predlažu da se mlađoj djeci u osnovnoj školi ograniči broj aplikacija koje instaliraju na mobitel, da ga mogu koristiti samo određeno vrijeme u danu te da mu je primarna svrha zvanje i slanje poruka.

Što se tiče srednjoškolaca, pretpostavlja se da će se oni uključiti u svijet društvenih mreža te je važno kontrolirati ih po tom pitanju, provjeravati kako se tamo ponašaju i s kime komuniciraju, ali sve kroz otvoren razgovor, bez špijuniranja.

Roditelji mogu provjeriti mobitel periodično, uz savjet da kažu djetetu da će to učiniti i obave to u njegovu prisustvu.

Kako godine prolaze, očekuje se da roditelj puste svoj nadzor i da u mobitel djeteta zavire samo ako imaju opravdan razlog za zabrinutost oko njegove sigurnosti, prenose Djecjaposla.com.

Crvene zastave zbog kojih trebate provjeriti mobitel svog djeteta

Ako roditelj sumnja da je njegovo dijete ugroženo, u opasnosti, da maltretira vršnjaka ili je i samo maltretirano, sasvim je u redu proći kroz povijest njihovih pretraživanja, društvene mreže i poruke kako bi pravovremeno intervenirali.

U tom slučaju, djetetova sigurnost ili sigurnost i dobrobit nekog drugog djeteta dobivaju prioritet nad dječjom privatnošću, poručuju stručnjaci.